Ексцентричният визионер и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск

...
Ексцентричният визионер и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск
Коментари Харесай

Илън Мъск: Идва машина, която свързва човешкото съзнание с компютрите

Ексцентричният визионер и основен изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск съобщи, че скоро ще има хардуер, който да свързва човешкото схващане с компютрите.

Той основа стартъпа Neuralink през 2016 година. Сега компанията е напът да започва нова революционна технология, написа Independent. Мъск разгласи това в Twitter, само че отхвърли да даде спомагателни елементи.

Въпреки че концепцията за такава машина е ясна още от основаването на компанията, няма информация какво ще съставлява тя и по какъв начин тъкмо ще работи.

Уебсайтът на Neuralink, в който неотдавна бяха оповестени разгласи за 11 работни позиции, разказва футуристичнагта технология като " ултра високочестотна връзка " сред компютрите и човешкия мозък.

Според Мъск навлизането и приложението на изкуствения разсъдък заплашва от ден на ден човечеството. По думите му такава иновация е от значително значение, защото в близко бъдеще на хората може да им се наложи да се съревновават с роботите.

По време на конференция през 2016 година предприемачът споделя, че човечеството може да стартира да се третира като домакински любим на изкуствения разсъдък, в случай че не се построи хардуер, който да свързва човешкия мозък с компютрите.

" Никак не ми подхожда концепцията да бъда домашна котка, само че какво е решението? Мисля, че една част от него е да се изпревари тази доминация на автоматизацията и изкуствения разсъдък да бъде от изгода на хората ", сподели Мъск.
 Новата задача на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите
Новата задача на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

С това ще се занимава новата му компания

Идеята за Neuralink е хардуерът да се слее с тях. Научна публикация в Nature Nanotechnology, оповестена през 2015 година, разказва концепцията за инжектиране на електронна скица в човешкия мозък. Изследването, на което е основана и публикацията, преглежда способи да понижи разликата сред човешките и невронните схеми.

" Трябва да се научим да вървим преди да се научим да тичаме, само че в действителност считаме, че можем да променим революционно метода, по който си взаимодействаме с мозъка ", се споделя в проучването.

Въпреки това обаче един подобен хардуер, може да стане жертва на кибер офанзива на изкуствения разсъдък. Ако, това се случи ИИ ще може да ръководи мислите, решенията и страстите на хората, употребяващи схемата, инжектирана от хардуера.

Развитието на технологиите значи, че те ще могат да кодират умствени процеси и да манипулират механизмите на мозъка съгласно невролози. Възможностите за клинични и публични изгоди от невротехнологиите са големи. За да стане това обаче, ние би трябвало да ги ръководим тъй че да извлечем най-хубавото за човечеството.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР