Ексцентричният милиардер Илън Мъск се оказа големият губещ на изборите

...
Ексцентричният милиардер Илън Мъск се оказа големият губещ на изборите
Коментари Харесай

Как Илън Мъск загуби на кметските избори в Чикаго

Ексцентричният милиардер Илън Мъск се оказа огромният губещ на изборите за кмет на Чикаго - макар че изобщо не се е кандидатирал за позицията. Собственикът на Boring Co. желае да построи подземна hyperloop система, която да свърза летището и центъра на града. Но двамата претенденти, които минаха на втори тур, надалеч не са въодушевени от концепцията.

Мъск избра Чикаго поради другарството си с досегашния кмет Рам Еманюел, който успяваше да прокара всяка своя концепция през общинския съвет. Влиянието му обаче стартира да понижава и в последна сметка той реши да се кандидатира още веднъж, като ще напусне поста през май. Самият Мъск се надяваше, че ще успее бързо и елементарно да получи нужните разрешителни.

Сега обаче бъдещето на плана е извънредно неразбираемо.

Според първичния план, Boring Co. щеше да прокопае дълъг 30 километра тунел от най-натовареното летище в региона до бизнес центъра на Ветровития град. В него със скорост от 250 км/ч трябваше да се движат капсули, задвижвани от електричество, които да транспортират по 16 души и багажа им и да потеглят на всеки 30 секунди и да изминават дистанцията за 12 минути.

Обещанието бе още, че цената на билета ще е на половина по-ниска от тази на таксиметровите услуги. И най-хубавото: планът на стойност към $1 милиард няма да употребява нито цент от средствата на данъкоплатците.

Тони Преквинкъл и Лори Лайтфут, които отиват на втори тур, надалеч не въодушевени от плана, нито мислят, че той може да бъде сбъднат. Впрочем, на сходно мнение бяха и останалите 12 претендента. Нещо повече: Преквинкъл непосредствено съобщи, че е подготвена да постави завършек на още незапочналия план. Лайтфут пък го назовава " нереалност " и се съмнява, че концепцията в действителност може да бъде осъществена без държавна или общинска дотация.

Същевременно, още преди изборите, отрасловата общинска дирекция изясни, че в плана има прекалено много неясноти, поради които утвърждението му ще се забави. А след встъпването в служба на новия кмет, може и въобще да не го получи.

Все отново, има знаци, че Еманюел и администрацията му не са се отказали и желаят да завършват документите преди да освободят позициите си. В събота стана ясно, че планът на Мъск към този момент минава през развой на оценка на въздействието върху околната среда.

Дори и Чикаго да откаже плана, това сигурно няма да спре Мъск, който към този момент води договаряния за сходен и в Ню Йорк. Но сходен отвод сигурно няма да се отрази добре на имиджа на компанията и може да даде опрощение и на други градове да последват образеца на Ветровития град. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР