Екстроверите, или с други думи хората, които са уверени, ведри

...
Екстроверите, или с други думи хората, които са уверени, ведри
Коментари Харесай

Личностните черти, от които зависи психичното ни здраве

Екстроверите, или с други думи хората, които са уверени, ведри и открити, страдат по-рядко от проблеми с психологичното здраве, в сравнение с останалите, разкрива ново изследване.

От друга страна, невротичните и нападателните хора, които са предразположени към високи равнища на  тревожност и прочувствена неустойчивост, страдат по-често от душевен болести. Освен това, невротичните хора страдат по-често наркотична и алкохолна взаимозависимост, са открили създателите на изследването.

Невротизмът, както всяка друга личностна линия, се предава по завещание, или другояче казано, някои хора просто са генетично предразположени към невротични положения и реакции.

Добрата вест е, че невротизмът може да бъде следен благодарение на психотерапия. Невротичните хора даже може да се научат да употребяват своята изострена сензитивност към външни дразнители за намирането на изобретателни решения на разнообразни проблеми или пък да понижат своя невротизъм като...се влюбят.

До този извод достигнали швейцарски откриватели, които са провели изследване с присъединяване на 600 души, траяло от 1979 година до 2008 година За задачата на опита доброволците, които при започване на проучването са били на междинна възраст към 19 година, са отговаряли постоянно на въпроси, касаещи тяхното психическо здраве, личностна еднаквост, фамилна среда, зависимости и значими събития от живота им, като загубата на непосредствен човек, разлъка и уволняване от работа.

Хората, които са били по-агресивни, невротични и интровертни, са били изложени на изключително висок риск от развиване на душевен болести.

„ Хората, които демонстрират наклонност към невротизъм, експанзия и ниски равнища на екстровертност, са изложени на към 6 пъти по-висок риск от психическо разстройство като меланхолия и хронично безпокойствие, спрямо лицата, при които се следят ниски равнища на експанзия и висока екстровертност “, споделят създателите на проучването.

Разбира се, личностните черти не са единственият фактор, който дефинира вероятността човек да има душевен проблеми. Животът на някои хора просто е доста по-труден от този на други. Докато някои са обградени от разкош и лукс, други живеят в беднотия и изолираност.

Личностните черти обаче са от решаващо значение за метода, по който хората интерпретират и реагират на нещата, които се случват в техния живот.

„ Нашите открития акцентират главната роля, която личностните черти, и по-специално невротизма, играят при появяването, развиването и тежестта на психологичните проблеми “, пишат в умозаключение създателите.  

 Източник: PsyBlog
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР