Екстремното време доведе до деветгодишен пик в потреблението на енергия,

Екстремното време доведе до деветгодишен пик в потреблението на енергия, ...

Потреблението на енергия достигна деветгодишен пик заради екстремното време, сочи анализ.Екстремното време доведе до деветгодишен пик в потреблението на енергия, което задейства предупрежденията за порочен кръг, подхранван от това, че непрекъснато се разчита или на охлаждане, или на затопляне. Това от своя страна влошава ситуацията с емисиите парникови газове глобално, съобщава "Файненшъл таймс".

В последния си годишен доклад "Бритиш петролеум" посочва, че потреблението на енергия е нараснало с 2.9 процента през 2018 г. основно благодарение на САЩ и Китай въпреки скромния икономически растеж и повишението на цените на петрола и газа. Този ръст е довел до повишение с 2% на изхвърлените въглеродни емисии, което е най-бързото нарастване от 2011 г. и се равнява на нарастването на автомобилния парк глобално с една трета.

"Ако има връзка между нарастващите нива на въглеродните емисии и на наблюдаваното поведение на времето през 2018 г., това ще повиши вероятността от задвижването на порочен кръг", коментира Спенсър Дейл, главен икономист на компанията.

В САЩ през изтеклата година са отчетени необичайно голям брой много топли или много студени дни. Общият им брой е най-висок от 50-те години на миналия век. В Китай и Русия също са наблюдавани големи флуктуации на температурата през миналата година. Такива модели може да причинят по-висок ръст в търсенето на енергия и повече изхвърлени емисии.

Както е известно въглеродните емисии създават парников ефект, което води до повишаване на температурите глобално. В допълнение на това промените във въздушните течения, свързани с климатичните промени, също допринасят за екстремно студеното време в някои части на света, се посочва в анализа.

В същото време не е било възможно енергийният сектор да се декарбонизира достатъчно бързо, за да се отложи повишеното търсене на енергия, посочва Дейл.

Междувременно климатични активисти и инвеститори призоваваха компаниите за добив на газ и петрол да поемат отговорност за тяхната роля в глобалното затопляне като пренастроят бизнеса си така, че да изхвърлят по-малко емисии парникови газове. "Бритиш петролеум" конкретно посочва твърде активното използване на въглища и посочва, че се стреми да увеличи добива като същевременно намали емисиите. Последните данни обаче показват, че глобалната енергийна система не може лесно да прекъсне тази връзка, така че да покрият договорените цели от парижкото споразумение за климата, посочва изданието.

Има основания да се притесняваме, има все по-голямо разминаване между надеждите и реалността, посочва Дейл. Според анализа на британската компанията петролът, газът и въглищата са задоволявали близо три четвърти от потреблението на енергия през миналата година , което е най-големият дял на трите енергоизточника в потреблението за последните пет години. Ръстът на възобновяемата енергия не е толкова забележим колкото в предишни години, но все още е най-бързо растящият енергиен източник - с 14.5%.

Дори след като Китай и Индия увеличиха дела на чистите си енергийни източници през последните години, ръстът не е достатъчно голям, за да отговори на търсенето и затова все още се изграждат въглищни централи. Търсенето на въглища през 2018 г. за втора поредна година отбелязва пик, основно заради Азия, след три години на спад в консумацията на такава енергия. Търсенето на природен газ се увеличава с 5.3%, което е един от най-големите му ръстове за последните 30 г., което се дължи основно на продължаващото преминаване на газ в Китай, посочва изданието.

Източник: dnevnik.bg