Екстремното време доведе до деветгодишен пик в потреблението на енергия,

...
Екстремното време доведе до деветгодишен пик в потреблението на енергия,
Коментари Харесай

Потреблението на енергия достигна деветгодишен пик заради екстремното време, сочи анализ

Екстремното време докара до деветгодишен пик в потреблението на сила, което задейства предизвестията за циничен кръг, подхранван от това, че непрестанно се разчита или на изстудяване, или на стопляне. Това от своя страна утежнява обстановката с излъчванията парникови газове световно, оповестява " Файненшъл таймс ".

В последния си годишен отчет " Бритиш петролеум " показва, че потреблението на сила е повишено с 2.9 % през 2018 година главно с помощта на Съединени американски щати и Китай макар скромния стопански напредък и покачването на цените на петрола и газа. Този растеж е довел до покачване с 2% на изхвърлените въглеродни излъчвания, което е най-бързото повишаване от 2011 година и се равнява на повишаването на автомобилния парк световно с една трета.

" Ако има връзка сред възходящите равнища на въглеродните излъчвания и на следеното държание на времето през 2018 година, това ще увеличи вероятността от задвижването на циничен кръг ", разяснява Спенсър Дейл, основен икономист на компанията.

В Съединени американски щати през изтеклата година са регистрирани извънредно огромен брой доста топли или доста студени дни. Общият им брой е най-голям от 50-те години на предишния век. В Китай и Русия също са следени огромни флуктуации на температурата през предходната година. Такива модели може да причинят по-висок растеж в търсенето на сила и повече изхвърлени излъчвания.

Както е известно въглеродните излъчвания основават парников резултат, което води до повишение на температурите световно. В допълнение на това измененията във въздушните течения, свързани с климатичните промени, също способстват за рисково студеното време в някои елементи на света, се показва в разбора.

В същото време не е било допустимо енергийният бранш да се декарбонизира задоволително бързо, с цел да се отсрочи нарасналото търсене на сила, показва Дейл.

Междувременно климатични деятели и вложители призоваваха фирмите за рандеман на газ и нефт да поемат отговорност за тяхната роля в световното стопляне като пренастроят бизнеса си по този начин, че да изхвърлят по-малко излъчвания парникови газове. " Бритиш петролеум " съответно показва прекомерно дейното потребление на въглища и показва, че се стреми да усили добива като в същото време понижи излъчванията. Последните данни обаче демонстрират, че световната енергийна система не може елементарно да прекъсне тази връзка, тъй че да покрият контрактуваните цели от парижкото съглашение за климата, показва изданието.

Има учредения да се тормозим, има все по-голямо разминаване сред очакванията и действителността, показва Дейл. Според разбора на английската компанията петролът, газът и въглищата са задоволявали близо три четвърти от потреблението на сила през предходната година, което е най-големият дял на трите енергоизточника в потреблението за последните пет години. Ръстът на възобновимата сила не е толкоз видим колкото в предходни години, само че към момента е най-бързо растящият енергиен източник - с 14.5%.

Дори откакто Китай и Индия усилиха каузи на чистите си енергийни източници през последните години, растежът не е задоволително огромен, с цел да отговори на търсенето и по тази причина към момента се построяват въглищни централи. Търсенето на въглища през 2018 година за втора поредна година отбелязва пик, главно поради Азия, след три години на спад в потреблението на такава сила. Търсенето на природен газ се усилва с 5.3%, което е един от най-големите му растежи за последните 30 година, което се дължи главно на продължаващото прекосяване на газ в Китай, показва изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР