Екстремният клуб Адвенчър нет възроди летните лагери, в които децата

...
Екстремният клуб Адвенчър нет възроди летните лагери, в които децата
Коментари Харесай


Екстремният клуб „Адвенчър нет” възроди летните лагери, в ко


Екстремният клуб „ Адвенчър нет ” възроди летните лагери, в които децата се учат още веднъж да бъдат… деца, да поддържат връзка между тях лице в лице, да откриват природата, която с напредъка си цивилизацията постепенно, само че несъмнено унищожава.

Летният лагер на адвенчърите на входа на Кресненското дефиле е и бягство от интернет пространството, лагерниците спят на палатки измежду борова гора, катерят се по алпийската стена, преодоляват трудностите на въжения парк, получават умения да се оправят сами с провокации, стрелят с лък, играят занимателни игри, спускат се с лодки по буйните и бързи води на река Струма, споделя кореспондентът на БГНЕС за Югозападна България.

Екстремният клуб се появи в Кресненското дефиле през 2006 година, за тази дузина години трансформира рафтинга, каякинга и каньонинга в обичаното прекарване на хиляди от страната и чужбина.

„ Децата са най-много тук поради прословутия рафтинг, с цел да усетят тази рискова тръпка от бързата вода. Повечето от тях са фенове на природата и се радват, че са тук измежду нея - надалеч от града и лудницата в него. Ние пък се стремим да ги отделим от техния интернет свят, по който всички са по този начин да се каже „ полудели ”. Надяваме се да ги приобщим, с цел да заобичат още повече тази природа. Учим ги по какъв начин да се държат в планината, катерят се по оборудванията във въжената градина, по какъв начин да се обезопасяват при прехвърлянето по самите въжета, в случай че запомнят всичко, на което ги учим, ще им е от изгода в бъдеще ”, сподели пред БГНЕС отговорникът на лагера Тихомир Цонев.

Той признава, че за децата не е значимо толкоз сръчността, а да слушат. „ Малко мъчно е да ги накараме да чуят това, което желаеме да им разбираем ”, добавя Тихомир.

Лагерът е с една седмица дълготрайност, освен от България, само че и от чужбина има участници. Има и други деца - чужденци, в тази част на страната има доста курорти, родителите им схващат за лагерите и рафтинга и ги посещават. Още след първия ден децата привикват и се приобщават към останалите.
 Лагерът е с една седмица дълготрайност, освен от България, само че и от чужбина има участници Лагерът е с една седмица дълготрайност, освен от България, само че и от чужбина има участници / БГНЕС
„ Веднъж в седмицата имаме къс курс, който се организира от БЧК. За два часа лекция те се учат, в случай че нещо се случи да се травмират по какъв начин да реагират и какви подръчни материали да употребяват ”, сподели още отговорникът на лагера.

„ „ Адвенчър нет ” е един страховит млад екип, в който имам достойнството да работя. Всички обичаме това, което вършим, обичаме природата. Ние, адвенчърите вършим всичко по сили те си хората, които идват тук да се усещат добре и да не им липсва нищо ”, добавя Тихомир.

„ Много одобрявам каяка, природата е прелестна, тук срещнах нови другари ”, „ най-ми харесва тук, че не можем да си използваме телефоните, а по този начин споделяме повече между тях, чуваме по какъв начин шуми реката, животните, изобщо усещаме природата ”. „ Харесва ми въжената градина, ходихме до минералните бани в с. Ощава, всичко там е доста забавно за нас ”, описват момчетата-лагерници.

„ Усещаме свежия въздух, а не да зяпаме в телефоните като зомбита, да спиш в палатка ”, описват девойките.
 Лагерът се намира на завоя на Струма преди правия тунел Лагерът се намира на завоя на Струма преди правия тунел / БГНЕС
Лагерът се намира на завоя на Струма преди правия тунел, в боровата горичка над остарелия път през дефилето. Тук сред боровете са опънати палатки, децата се хранят в шатрата с приготвена и донесена извън храна. Край палатките са ситуирани още люлки, хамак, лежанка за повдигане на тежести, място за пукотевица с лък по цел и други занимателни кътове. Тук, на входа на дефилето е базата на „ Адвенчър нет ” за рафтинг.

Освен заниманията, които стартират със звън на камбана, лагерниците вземат участие в походи и разходки до близки местности, срещат се онлайн с животинските типове, обитаващи Кресненския пролом. Сами сгъват и разгъват палатките, изобщо лагерниците се сливат и живеят в естетика с природата - благосъстоянието на страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР