Екстремните горски пожари ще се увеличават и ще нанасят все

...
Екстремните горски пожари ще се увеличават и ще нанасят все
Коментари Харесай

ООН: Екстремните горски пожари ще се увеличават с 30% в следващите 28 години

Екстремните горски пожари ще се усилват и ще нанасят все по-сериозни вреди, съобщи Ройтерс, като цитира отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда и екоорганизацията " ГРИД-Арендал ". 
 
Заради климатичните промени, които провокират засушаване, фермерите трансформират горите в ниви, като се чака броят на рисковите пожари да се усили с 30 % в идващите 28 години. 

Огнена буря към този момент се развихря даже и тук-там, които в предишното не са били склонни към пожари, измежду които тундрата в Арктика и амазонските тропически гори.

" Виждаме огромно нарастване на пожарите в северните елементи на  Сирия и на Сибир, в източните региони на Австралия и Индия ", споделя австралийският специалист Андрю Съливан, който е редактор на отчета.

В същото време бавното изгубване на хладните и влажни нощи, които преди помагаха за преодоляване на пожарите, също значи, че потушаването им ще е все по-трудно. Това излиза наяве и от данните от друго изследване, оповестени в списание " Нейчър " предходната седмица. 

Температурите през нощта се покачват по-бързо от дневните в последните четири десетилетия. Изследователите откриха, че с 36 % е повишен броят на часовете след рухването на нощта, които са били топли и задоволително сухи, с цел да се поддържа огъня.

" Това е механизъм, посредством който пожарите да стават доста по-големи и рискови ", изяснява Дженифър Балч, водещ създател на проучването, оповестено в " Нейчър " и шеф на Лаборатория за Земята към университета на Колорадо в Болдър.

Изтощените пожарникари нямат отмора, което значи, че те не могат да се прегрупират и преразгледат тактиките си за справяне с огнената буря.

Последиците от рисковите пожари са обилни - от загуба и съществени вреди до скъпоструващия отговор на пожарникарите. Само в Съединени американски щати икономическите провали от горските пожари годишно костват общо 347 милиарда щатски $, съгласно данните в отчета на Организация на обединените нации. 

Заради горящите гори в Калифорния управляващите похарчиха почти 3,1 милиарда щатски $ за потушаване на пожари през фискалната 2020-21 година.

Пожари бушуват от декември в аржентинската провинция Кориентес, като взеха многочислени жертви, убиха диви животни, овъглиха пасища и добитък. Освен това са унищожени аграрни култури, в това число плодове и ориз. Загубите към този момент надвишават 25 милиарда аржентински песо (234 милиона щатски долара), пресмятат локални организации. 

В отчета на Организация на обединените нации държавните управления са призовани да премислят разноските си за горските пожари, като се предлага да отделят 45% от бюджета си предварителна защита, 34% за реакция при експлоадиране на пожари, и 20% за възобновяване на вредите.

" В доста райони на света множеството запаси се насочват към потушаването –  фокусирани са в кратковременен проект ", сподели специалистът Пауло Фернандес, който е взел участие в правенето на отчета на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР