Екстремни метеорологични условия: Природата държи ключовете на устойчивостта и надеждата

...
Проста вила се намира в норвежките планини, на около четири
Коментари Харесай

Проста вила се намира в норвежките планини, на около четири часа северно от Осло. Електричеството се доставя от соларен панел и батерия, а водата идва от близък кладенец. Районът обикновено е доста зелен през лятото и привлича фермери, които водят животните си на паша. През зимата обилен снеговалеж често блокираше пътищата, така че човек трябваше да кара ски, за да стигне до това скромно жилище.

Семейството ми и аз ходим там повече от 20 години, пътувайки по суша от Швеция. Това е мястото, където бихме прекарвали времето си, за да се свържем отново един с друг, като си почиваме от натоварения си космополитен живот.

Норвегия е родната страна на съпругата ми и едно от най-слабо засегнатите места на планетата, що се отнася до горещина и суша, и все пак дори тук, близо до Арктика, моите близки и аз сме свидетели на драматична трансформация. Постоянният тих дъжд през лятото е заменен от все по-дълги периоди на суша, което води до празни кладенци и изсъхнала трева и принуждава фермерите да разчитат на храна за добитъка си.

Екстремните метеорологични явления ни показват, че насред нашата двойна криза на климата и биоразнообразието сложните цикли на природата, от които сме част, са драстично дисбалансирани. Опазването и възстановяването на природата е жизненоважно за нашето физическо и психическо здраве, хранителна сигурност, водоснабдяване и много други.

Но това става още по-важно, тъй като възстановяването на природата е един от нашите най-ефективни инструменти за смекчаване и адаптиране към климатичната криза и нагряващата планета. Когато сме в хармония с природата, тя ни пази. Но ние позволихме на гигантски изкопаеми горива, промишлени храни и финансови конгломерати да диктуват нашите приоритети – да гледаме на нашите природни съкровища просто като на ресурси, които да бъдат превърнати в стока за неприлични печалби и икономически растеж за сметка на живота във всичките му форми.

Възстановяването на природата е фундаментално, тъй като тя е нашият щит срещу горещи вълни, горски пожари, суши и наводнения – климатични катаклизми, които виждаме все по-често по целия свят. Това, от което се нуждаем повече от всякога, е радикална промяна в нашето съзнание, където да отхвърлим илюзията, че сме отделени от естествения свят, защото ние сме природата.

Ние сме дълбоко и безспорно взаимосвързани с мрежата на живота. И когато им се даде шанс, нашите гори, савани, езера и влажни зони могат да се върнат към живот. Нуждаем се от масово социално движение за възстановяване на природата и се нуждаем от смело лидерство за прилагане на закони, които позволяват ерата на обновление.

Напоследък станахме свидетели на решаващи стъпки, които се предприемат за издигане на природата и загубата на биоразнообразие на върха на политическия и икономически дневен ред. Миналия декември нациите се споразумяха на Конференцията на ООН за биоразнообразието COP15 в Монреал за амбициозни усилия за опазване и възстановяване по отношение на сушата и крайбрежните зони и възстановяването на деградирали екосистеми. Те също така признаха правата и ролята на коренното население като пазители на природата и необходимостта от постепенно премахване на субсидии, финансирани от данъци за милиарди за добивни индустрии.

През юли Европейският парламент прие нов Закон за възстановяване на природата, основен елемент от Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г. Въпреки че е добра първа стъпка напред в постигането на ангажиментите на Европейския съюз за биологичното разнообразие, приетото законодателство беше много разреден в сравнение с първоначалната си чернова.

За да защитят наистина това, което е останало, и да възстановят природата, правителствата по света трябва да приложат обвързващо национално законодателство в съответствие с обещанията си в Глобалната рамка за биоразнообразие Кунминг-Монреал (KMGBF). В края на 2024 г. нациите ще се съберат отново на COP16 на ООН за биоразнообразието, за да представят своите планове за действие.

Сега е моментът нациите да започнат надпревара към върха, за да покажат, че са сериозни за справяне с двойната климатична и природна криза. Имаме нужда от лидери, които се осмеляват да вземат решения, които са от полза за цялото човечество.

Тези цели и цели са от решаващо значение, за да направим нашата планета по-устойчива, за предпазване от бъдещи екстремни метеорологични явления и за поддържане на целия живот през идните десетилетия.

В допълнение към промяна на съзнанието и смело лидерство, светът се нуждае от едно нещо повече от всяко друго: надежда за бъдещето. Имаме нужда от масово движение за природата в мащаба на движенията за граждански права, действия в областта на климата и глобална справедливост. Когато хората се обединят, за да защитят и възстановят единствения си дом, нови възможности се отварят и процъфтяват. Пътуването, което ни предстои, е монументално, но заедно можем да създадем свят, в който природата процъфтява и ние ще преуспяваме с нея, било то в Норвегия, Намибия или Науру.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР