Екстремни климатични условия, включително рекордни температури и горещи вълни, суша

...
Екстремни климатични условия, включително рекордни температури и горещи вълни, суша
Коментари Харесай

Какво причинява наводненията и пожарите в Европа

Екстремни климатични условия, в това число рекордни температури и горещи талази, суша и стихии с пагубни наводнения и градушки, белязаха първата половина на лятото в Северното полукълбо. Тези аномалии се отразиха върху човешкото здраве, селското стопанство, екосистемите и инфраструктурата и докара до опустошителни горски пожари, написа Наука OFFNews.
 Жертвите на пожарите в Гърция към този момент са 76  Тежкото наводняване в Тетевенско взе една жертва
Промените в климата над Европа това лято се дължат на резистентен антициклон и отслабването на високите струйни течения . Последните представляват мощни ветрове на към 10 километра над повърхността на Земята, които се движат в границите на лъкатушещи " въздушни реки " и са ориентирани основно от запад на изток.  Те образуват времето по цялото земно кълбо и нормално са по-бавни през лятото и понякога стават по-слаби от нормалното, както се случва това това лято.

В северната част на Европа, от Ирландия до балтийските страни и Скандинавия, през юли се появи извънредно горещо време, което към този момент докара до нов температурен връх зад Арктическия кръг като на 17 юли температурата на въздуха там доближи плюс 33,5 градуса по Целзий. В Южна Европа, Испания, Италия, Гърция и нашата татковина температурата на въздуха през първата половина на лятото бе под междинната, а преваляванията, в противен случай, бяха над нормата.

Метеоролозите свързват тази обстановка с устойчива система антициклони или високо налягане, блокирана в Северна Европа . Атмосферното блокиране над Северния Атлантически океан включва изолираност на големи въздушни маси от западната циркулация за 5-14 дни и повече.

Атмосферното блокиране трансформира естествения климат в Европа и Русия, като измества пътя на бурите. Обикновено се свързва с антициклон, чиято зонална конструкция напразно, известна като струйно течение, се отклонява от междинната си позиция, а западните ветрове го пренасочват на север и юг от антициклона. Блокирането е типично събитие на зимния интервал, само че може да повлияе и на летни модели на времето.

Метеоролозите дават обещание, че през идващите две седмици в Северна Европа температурите ще останат над междинните, първоначално с +6 до +10°, а по-късно - с +3 до +6 градуса над нормата. Горещината ще бъде придружена от недостиг на превалявания и нараснал риск от горски пожари. До средата на юли в Швеция бушуваха 50 горски пожари (според други данни - 80), някои от които не престават и до през днешния ден.

Смъртоносните пожари, разгорещени от извънредно високи ветрове, убиха 70 души покрай Атина в нощта на 24 юли в една от най-тежките нещастия в Гърция в продължение на години. Причината е незнайна към този момент. Температурите в южната ни съседка доближиха на 23 юли към 38° C със мощни западни ветрове. Но не може да се съпоставят метеорологичните условия с тези в Скандинавия - в Гърция до момента това лято преваляванията бяха над междинното количество.

Още четете на Наука OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР