Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти.

...
Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти.
Коментари Харесай

БАН: Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти

Екстракт от канабис потвърди мощна антитуморна интензивност при инвитро опити. Резултатите разгласи доцент Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология на Българска академия на науките (БАН), заяви пресцентърът на академията.

Нейният екип работи по националната научна стратегия " Иновативни нискотоксични и биологично дейни средства за прецизна медицина " – БиоАктивМед.

По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на Българска академия на науките и 5 университета. Целият мащаб на плановете по програмата ще бъде показан на 26 март от 10:30 ч. в зала " Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките.

Първите резултати са станали факт, откакто учените третирали с канабидиол – дестилат от канабис, 9 линии туморни кафези – от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Природното вещество е посочило ясно токсично деяние върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. Екипът откриватели категорично прецизира, че канабидиолът е платен от непозната компания, защото в България той е неразрешен.

Учените се надяват това ограничаване за научни цели да се премисли. Доц. Угринова сподели още, че по плана биха могли да бъдат създадени хранителни добавки, които да подсилят резултата на стандартното лекуване. Тя не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични тествания за лекарствен артикул.

Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвия, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси с изключение на противотуморен резултат, само че и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни болести.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР