Експулсирането на руския посланик в САЩ, както и работещите там

...
Експулсирането на руския посланик в САЩ, както и работещите там
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл иска САЩ да отзове руския посланик заради обвинения в шпионаж журналист

" Експулсирането на съветския дипломат в Съединени американски щати, както и работещите там съветски публицисти, би било най-дребното нещо ", твърди всекидневникът в публицистична публикация, оповестена нощес.

" Моментът, определен за ареста, наподобява на провокация, пресметната, с цел да засрами Съединени американски щати и да сплаши непознатите публицисти, които към момента работят в Русия ".

31-годишният Еван Гершкович беше арестуван в Екатеринбург по съмнения в шпионаж. Кремъл твърди, че той е бил хванат " на мястото на престъплението ". Журналистът отхвърли всички обвинявания, явявайки се пред московски съд. Той обаче беше изпратен в прелиминарен арест до 29 май, като мярката за неотклонение може да бъде удължавана в очакване на процеса.

Известно е само, че съветската Федерална работа за сигурност е оповестила, че с ареста на Гершкович е " осуетила противозаконна активност ". Според ТАСС казусът е дипломиран като конфиденциален, което попречва публикуването на информация по тематиката.

" Федералната работа за сигурност на Руската федерация спря противоправна активност на упълномощения към съветското министерство на външните работи сътрудник на московското бюро на американския вестник " Уолстрийт Джърнъл ", жителя на Съединени американски щати Гершкович Ейвън, роден 1991 година, обвинен в шпионаж в полза на американското държавно управление ", заяви в четвъртък пресцентърът на ФСС.

" Установено е, че Ейвън Гершкович, работил по предписание на американската страна, е събирал сведения, представляващи държавна загадка, за активността на дружество от съветския военно-промишлен комплекс. Чужденецът е бил арестуван в Екатеринбург при опит да получи секретна информация ", беше посочено в изказването на Федералната работа за сигурност.

Дейността на кореспондента на американския в. " Уолстрийт Джърнъл " няма връзка с публицистиката, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

Гершкович е първият непознат публицист, задържан в миналото в Русия за шпионаж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР