Експремиерът, финансист и основател на ДСБ – водеща партия в

...
Експремиерът, финансист и основател на ДСБ – водеща партия в
Коментари Харесай

Ас. Василев проби бюджета, за последен път им гласувам: Ив. Костов

Експремиерът, финансист и създател на ДСБ – водеща партия в обединението ПП-ДБ Иван Костов насочи остра рецензия към групировката: " Нивото на моето отчаяние ме кара да следя доста деликатно държанието на политическата групировка, за която ще гласоподавам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния недостиг в границите на 3%, аз няма да гласоподавам повече за тях. " Той изясни, че това се дължи на съпредседателя на Политическа партия Асен Василев, който съгласно него е " пробил ” бюджета с трупане на недостиг, който ни отдалечава от ден на ден от еврозоната пред Bloomberg.

Коментарът на Костов пристигна като част от разбора му на думите на Р. Велкова - настоящ финансов министър, а преди този момент заместник-министър на Асен Василев в кабинета Петков – Нинова , че България е пред банкрут. Той назова това " скандал ”, само че на процедура поддържа визията за прекомерно тежкото състояние на хазната.

Интересен беше коментарът му за курса лев-евро, който България през 2020 година документално се съгласи, че е допустимо да поправя преди влизането си в еврозоната: " Това въобще не е в пространството, което управлява Министерството на финансите и то няма по какъв начин да се изрича по този въпрос ”.
Според него да се желае помощ от МВФ " в напълно близка вероятност, т.е. 1-2 години е невероятно ”.

В главното – паниката са салдото на хазната и изключително на фона на следващ къс парламент, какъвто чака, той е единомислещ с МинФин:
" При тези политики, които сега са заложени, примерно обвързването на минималната работна заплата, обещаването за увеличение на пенсиите и така нататък, при тази обстановка се обрисува неспособност да се влезе в недостиг в границите на 3%. Дефицитът евентуално ще остане някъде към 6,5%, или 11 милиарда лв. ".

Тоест те споделят: " При тези политики - 11 милиарда лв. ".
Да, де, само че идва едно Народно заседание, което ще работи да речем два месеца. Какво прави едно Народно заседание, което има къс небосвод от време? Видяхме какво направи 48-ото нормално Народно заседание: изблик, разблуден популизъм. Видяхме го пред очите си. Едновременно с това направиха тези пробиви във фиска, създавайки спомагателни нееластични, т.е. неможещи да бъдат върнати обратно бюджетни разноски, които ни пращат на недостиг от 6,5%.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР