Експозицията включва представителна извадка от фондовете на 4 музея –

...
Експозицията включва представителна извадка от фондовете на 4 музея –
Коментари Харесай

Съвместна изложба на 4 български музея в РЕМ - Пловдив

Експозицията включва представителна извадка от фондовете на 4 музея – Регионален етнографски музей – Пловдив и районните исторически музеи в Бургас, Смолян и Шумен. Тя отразява другите типове везбени украси с техните районни етнографски характерности. Експонирани са както единични шевици, по този начин и цели детайли от обичайна национална носия – ризи, престилки, кърпи за глава.

Етнографският фонд на Регионален исторически музей – Шумен има богата сбирка от шевици освен от Шуменския край, само че и от други етнографски региони на страната. Началото на събирателната активност е сложено още през 30-те година на ХХ в. Открояват се месалните шевици от Провадийско. Месалите са кърпи, които се слагат на омъжени дами при специфичен ритуал, изпълняван в някои от селата.

Регионален етнографски музей – Пловдив демонстрира част от сбирка от 217 шевици, постъпили като подаяние от госпожа Елена Тодорова преди няколко години.

Характерните везбени претекстове за рупската, загорската и тронкската етнографски групи показва Етнографският музей в Бургас.

Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян също способства за колоритната експозиция. В Родопите шевиците са неизменим детайл от украсата на някои сватбени обредни кърпи. Квадратни или правоъгълни по форма, те са предопределени за завиване на разменяните сред годеници и младоженци блага, за покриване ръцете на младоженката и като поводник при извеждането ѝ от бащиния дом. Интерес провокира и обредната сватбена кърпа, наречена ръченик.

За дребните гости, както всякога, е планувана просветителна изненада. В детския ъгъл към изложбата те имат опция да оцветят по пример от витрините или да нарисуват свои везбени претекстове, както и да подредят тематичен пъзел.

Изложбата е осъществена по план към Министерството на културата, част от който е и издаването на тематичен азбучник.

Заповядайте на формалното разкриване на изложбата „ По шевиците ще ги познаете “ на 20 ноември (вторник), 2018 година от 12:30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР