Експозиция "В сърцето на София", посветена на 140-та годишнина от

...
Експозиция "В сърцето на София", посветена на 140-та годишнина от
Коментари Харесай

Фандъкова откри изложба за София във Виена

Експозиция "В сърцето на София ", отдадена на 140-та годишнина от оповестяването на София за столица на България, демонстрира европейското наличие в архитектурата на града. Изложбата откри кметът на София Йорданка Фандъкова във Виена. Изложбата е проведена от Софийската градска художествена изложба и ще бъде в Културен институт "Дом Витгенщайн " в австрийската столица един месец.

Фандъкова акцентира по време на откриването, че София е един от най-стари европейски градове дружно с Рим и Атина, които през днешния ден са столици. В последните години София беше преоткрита като център за сполучливи вложения на международни компании, като град за пътешествия, достигащи до историята на Римската империя и Византия, като място на среща сред разнообразни столетия, архитектурни стилове.

Изложбата показва произведения от български художници, в които е отразено архитектурното завещание на София. Творбите свидетелстват за яркото наличие на европейските архитекти в столицата или на български, по-голямата част от които са получили своето професионално обучение в Австрия, Чехия, Италия, Германия и други Подбраните за експозицията в Австрия произведения са на изтъкнати майстори на четката като Никола Танев, Найден Петков, Цанко Лавренов, Александър Стаменов, Деню Чоканов, Владимир Кавалджиев, Тодор Хаджиниколов и други Сред увековечените в платната им архитектурни монументи са Народното събрание, Паметникът „ Цар Освободител”, Народният спектакъл „ Иван Вазов”, Орлов мост, Софийски университет, Софийската синагога, средновековните емблеми на града – църквата „ Св. София” и ротондата „ Св. Георги”.

В изработката на всички тези архитектурни обекти, които разкриват богата и многовековна история на българската столица, присъединяване са взели редица изтъкнати архитекти като Фридрих Грюнангер (Австрия), Лудвиг Рихтер (Виена), Херман Хелмер (Германия), Арнолдо Дзоки (Италия) и други

Куратори на изложбата са Наташа Ноева, Николета Гологанова, Пламен Петров и Рамона Димова.

По-късно през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова ще организира среща с кмета на Виена Михаел Лудвиг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР