Експозиция с дамски и мъжки аксесоари към облеклото бе представена

...
Експозиция с дамски и мъжки аксесоари към облеклото бе представена
Коментари Харесай

В Асеновград откриха изложба за значението на модните аксесоари в миналото

Експозиция с дамски и мъжки аксесоари към облеклото бе показана в Етнографската къща в Асеновград по време на " Есенна нощ на музеите ". Интересната галерия е именувана „ Хвърлена ръкавица ”. Тя сподели стилните аксесоари като средство за връзка и проява на публично състояние. Експонатите са от фонда на Исторически музей-Асеновград. Измежду аксесоарите са кърпички, чадър за слънце, часовник, копчета за ръкавели и други от края на XIX век и началото на XX век.
Акцент се слага върху три съществени от тях - ръкавици, кърпички и шапки. Експозицията съдържа и две табла с информация. На тях е разказано още от античен Рим до наши дни във всяка една ера каква е била функционалността на съответния аксесоар. " Изложбата споделя освен за чисто физическата им функционалност, а и какво в действителност споделя да вземем за пример шапката, носена от избрана госпожа. Или по какъв начин са били излъчени послания посредством ръкавиците. Когато една дама си изпусне ръкавицата или кърпичката пред някой юноша, да вземем за пример, това е било метод за започване на флирт ", изясни за Actualno.com уредникът в Етнографската къща на Асеновград Надя Янкова.
Тя добави, че хвърлената пред някого ръкавица пък значи отправяне на предизвикателство за среща в двубой. А предоставената непринудено ръкавица от един рицар на различен в предишното е засвидетелствала подчиненото състояние на притежателя ѝ, по отношение на неговия противник. Затова е определено и тематичното закачливо име - по едно и също време поради историческата концепция на тематиката и ориентиране на посетителите към най-важните експонати, които се демонстрират в Асеновград. Изложбата ще остане позиционирана в Етнографската къща до първите месеци от началото на идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР