Експортът на природен газ от „Газпром“ за чужбина спада за

...
Експортът на природен газ от „Газпром“ за чужбина спада за
Коментари Харесай

Експортът на „Газпром“ спада за трети пореден месец


Експортът на природен газ от „ Газпром “ за чужбина спада за трети следващ месец на фона на понижението на спотовите цени в Европа и в прорез с продължаващият растеж на договорните цени на „ Газпром “, мекото време в Европа и понижението на търсенето на газ от страна на електроенергетиката.

Както излиза наяве от данните на „ Газпром “ от 1 до 15 ноември експортът е намалял с 8 % - до 8,4 милиарда куб м. По-рано през ноември експортът спадна с 12 %, през октомври – с 6 %. Дотогава растежът на доставките не е спадал в разстояние на осем месеца.

Цените по договорите с „ Газпром “ не престават да порастват, което се дължи на времевия лаг във връзка с цените на петрола. В същото време спотовите котировки към този момент се намалиха, реагирайки незабавно на спада при цените на петрола. Цените вървят надолу и заради мекото време в Европа, ниските разноски за газ от подземните газохранилища и свиването на потреблението на газ от главните консуматори – енергетиката, под въздействие от конкуренцията от вятърните и въглищните мощности.

От „ Газпром “ дадоха обещание да продадат през 2018 година не по-малко от 200 милиарда куб м газ. За това е би трябвало през оставащите две седмици на декември доставките да се усилят с не по-малко от 20 %. да се реализира това ще е много мъчно, изключително поради свиващата се интензивност на купувачите в края на декември заради коледните празници.

Добивът на газ от компанията е повишен за първата половина на декември с 4 % - до 22,4 милиарда куб м от 21,5 милиарда куб м, пресмята Финмаркет. Ако тази динамичност се резервира до края на годината, добивът през декември може да е 46,3 – 46,8 милиарда куб м, а годишният рандеман от монополиста – 497,4 – 497,9 милиарда куб м.

Както заяви ръководството на информация към „ Газпром “, от 1 януари до 15 декември 2018 година, концернът по предварителни данни е осъществил рандеман от 473,5 милиарда куб м газ. Това е с 25,6 милиарда куб м (с 5,7%) над резултатът за аналогичния интервал на предходната година.

Реализацията на газ от компанията на вътрешния пазар от газотранспортната система се е нараснал с 9,7 милиарда куб м (с 4,5 %).

За страните от чужбина за единадесетте и половина месеца „ Газпром “ по предварителни данни е доставил 188,3 милиарда куб м газ. Това е с 3,7 милиарда куб м, или с 2 % повече от аналогичния интервал на рекордната 2017 година и с 18,3 милиарда куб м (10,8 %) повече от 1 януари – 15 декември 2016 година

С 4,6 милиарда куб. м (с 9%) се е нараснал размерът за износ за Германия, с 1,7 милиарда куб. м (19,6%) - за Австрия, с 1,5 милиарда куб. м (34,2%) - за Нидерландия, с 0,6 милиарда куб. м (5,4%) - за Франция, с 0,6 милиарда куб. м (9,6%) - за Унгария, със 7,7% - за Чехия, с 13,5% - за Гърция, с 10,4% - за Финландия, с 22% - за Румъния.

Според данните за единадесетте и половина месеца към листата от страните, за които „ Газпром “ към този момент е експортирал повече газ, в сравнение с за цялата 2017 година (Австрия, Унгария, Гърция, Нидерландия, Швейцария) са се включили Германия, Румъния, Финландия, Франция и Чехия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР