Експлозията, в която загинаха петима руски ядрени специалисти и двама

...
Експлозията, в която загинаха петима руски ядрени специалисти и двама
Коментари Харесай

"Ядреният" взрив в Русия е станал 2 часа след първата експлозия

Експлозията, в която починаха петима съветски нуклеарни експерти и двама чиновници на министерството на защитата на 8 август, не е първата от този случай, съобщи норвежката организация, която следи за нуклеарни опити.

В Norsar са записали втори гърмеж два часа след първия и считат, че точно това е моментът, провокирал смъртоносното облъчване на починалите и краткотрайно нарастване до 20 пъти на радиацията в град Северодвинск на към 40 км на изток от полигона. И норвежката, и съветската страна, споделят, че пиковите равнища са били много под рисковите за здравето на хората.

Това заяви " Ройтерс ", уточнявайки, че първото издание, популяризирало тази вест, е норвежкият в. " Афтенпостен ".

" Регистрирахме две детонации, от които втората съответствува във времето с показанията за увеличението на радиацията ", споделя и пред организацията Анне Стрьомен, основен изпълнителен шеф на Norsar. Според нея в този случай евентуално повода е взривяване на горивото на мотора, който е тестван на морска платформа.

" И двата гърмежа са регистрирани от нашата система за следене в инфразвуковата част от спектъра. Първият беше засечен и от сеизмолозите. "

В Norsar считат, че вторият гърмеж, който уредите на сеизмолозите не са записали, може да е от ракета във въздуха, задвижвана от радиоактивно гориво.

Засега формалната версия на съветската страна идва от " Росатом " - на 10 август организацията съобщи, че случаят е станал по време на експериментиране на ракетен мотор от нов вид с " изотопен енергоизточник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР