Експлозията в Бейрут удари три различни квартала. Сега те са

...
Експлозията в Бейрут удари три различни квартала. Сега те са
Коментари Харесай

Три квартала в Бейрут се обединиха в яростта си срещу управляващите

" Експлозията в Бейрут удари три разнообразни квартала. Сега те са обединени в яростта си. Исканията за промяна на ръководещите в Ливан стават все по-шумни ", гласи заглавие на в. " Ню Йорк таймс ", представено от Българска телеграфна агенция.

В три опустошени квартала - един на междинната класа, един безпаричен и един богат - бедствието сплоти всички в яростта им против едно държавно ръководство, което е възприемано като корумпирано, дисфункционално и неефективно. В десетки диалози там бяха открити жители от разнообразни прослойки, които към този момент недоволстваха от управническите провали на страната и в този момент упорстват за смяна още по-енергично от преди, написа вестникът.

Ливан към този момент затъваше в преплитащи се рецесии, които ще затруднят още повече възобновяване. Още преди пандемията от ковид да задейства световна криза, стопанската система на Ливан се свиваше, валутата му се сриваше, а банките отказваха да дадат на хората личните им пари. Прекъсвания на електричеството оставяха мнозина на мрачно и постоянно се проведоха митинги против ръководещите.

След товаq голямо количество амониев нитрат, който се употребява за торове и взривни субстанции, избухна на пристанището в Бейрут, като умъртви над 150 души и рани към 6000, а стотици хиляди останаха без дом. Това направи още по-интензивна акцията за смяна в ръководството, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

" Ливанското държавно управление в рецесия, министри подават оставка след детонацията ", е заглавието на в. " Вашингтон пост ".

Вчера ливанското държавно управление беше в рецесия, като някои министри подадоха оставка след голямата детонация, която опустоши елементи от столицата предходната седмица, а ядосани на ръководещия в страната хайлайф излязоха на улицата за втори следващ ден, написа вестникът.

Световни водачи, измежду които и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, участваха в донорска конференция по видеовръзка, проведена от френския президент Еманюел Макрон. Обещани са общо 298 милиона $. Според ливански публични представители вредите може да доближат 15 милиарда.

Министрите на информацията и на околната среда, както и още трима депутати подадоха оставка, само че това не е задоволително за протестиращите, които са гневни на политическия хайлайф на страната.

В негласна рецензия на ливанското държавно управление Макрон съобщи, че помощта би трябвало да отиде непосредствено при ливанския народ, а Международният валутен фонд сподели, че е подготвен да удвои напъните си в помощ на Ливан, само че че институциите на страната би трябвало да извършат промени - искане, на което ливанското държавно управление се съпротивява.

Експлозията на пристанището в Бейрут усили апелите за цялостна смяна на атрофиралата политическа система на Ливан, доминирана от фамилни династии, които не са трансформирали кой знае какво в десетилетията след 15-годишната революция (1975-1990). Тя докара и до гърмеж на възмущението от държавната корупция, несръчност и безгрижие, които позволиха 2750 тона амониев нитрат, който се употребява и за взривни субстанции, да се съхранява необезопасено на пристанището в продължение на шест години.

Международните донори споделят, че са подготвени да оказват помощ, само че има отвращение да се дават пари на едно държавно управление, което е известно с това, че си присвоява непозната помощ от плановете, за които е предопределена. Решението на донорската конференция да насочи помощта посредством Организация на обединените нации разочарова доста ливанци, тъй като Организация на обединените нации нормално работи с държавни институции и те се притесняват, че тези пари още веднъж ще се употребяват за поддържане на локалната клептокрация, отбелязва " Вашингтон пост ".

" Протестиращи пред Народното събрание упорстват за събаряне на държавното управление на Ливан, избухнаха конфликти с полицията, до момента в който световни донори обещаваха помощ за възобновяване ", написа в заглавие в. " Гардиън ".

Хиляди протестиращи нощес хвърляха камъни строго охранявания квартал, където се намира ливанският парламент с претенции за събаряне на държавното управление след пагубната детонация, която унищожи елементи от Бейрут предходната седмица, написа английският вестник.

Силите на реда използваха сълзотворен газ до момента в който стотици души хвърляха парчета от детонацията над оградите от ковано желязо. Демонстрантите желаеха да обхванат в комплекса и да атакуван Народното събрание, чиито членове са всеобщо упреквани за ширещата се управническа нефункционалност, която докара до бедствието.

До момента общо девет депутати са подали оставка и има признаци, че тази седмица това ще създадат и други техни сътрудници. За рухване на държавното управление е належащо 43-ма депутати да изоставен, отбелязва " Гардиън "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР