Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на

...
Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на
Коментари Харесай

При ракетната злополука в Русия вероятно е имало две експлозии

Експлозията, лишила живота на петима съветски учени по време на тестване на ракетен мотор по-рано този месец, е била последвана от втори гърмеж два часа по-късно, евентуалния източник на последвалото повишение на радиацията.Това съобщи норвежката изследователска фондация Норсар, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Втората детонация, засечена единствено от инфразвукови датчици, а не от средствата за сеизмично наблюдаване, евентуално е била от летяща ракета, задвижвана с нуклеарно гориво, уточни Норсар.
Кремъл: Няма съображение за паника, макар неработещите датчици за радиация Няколко съветски станции за мониторинг на радиацията са спрели да предават информация след гърмежа на боен полигон в Русия по-рано този месец
" Регистрирахме две детонации, последната от които съответства по време със обявеното повишение на радиацията ", сподели пред Ройтерс изпълнителният шеф на фондацията Ане Стрьомен Люке. Тя добави, че то евентуално е пристигнало от ракетното гориво. " И двата гърмежа са регистрирани на инфразвуковата ни система. Първият е засечен и от сеизмологията ", сподели Люке.

На 10 август съветската държавна нуклеарна организация Росатом съобщи, че злополуката е включвала " изотопни енергийни източници ", само че не даде повече детайлности.
„ Росатом ” заяви за пет жертви на детонацията в Архангелска област Инцидентът от 8 август е станал по време на проби на ракетен мотор с течно гориво
Информацията за следствията от случая е спорна, отбелязва Ройтерс. Руското министерство на защитата в началото съобщи, че радиационният декор е останал естествен, само че държавната метеорологична организация сподели, че радиационните равнища са се повишили.
Норвегия записва радиоактивен йод до границата с Русия Пробите са взети в интервала 9-12 август, след гърмежа в района на Архангелск
На 15 август норвежката организация за нуклеарна сигурност ДСА заяви, че е разкрила дребни количества радиоактивен йод покрай границата на Норвегия с Русия в Арктика, въпреки да не беше в положение да каже дали това има връзка със злополуката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР