Експлозия затвори голям терминал за износ на втечнен природен газ

...
Експлозия затвори голям терминал за износ на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Експлозия на терминал за втечнен газ в САЩ спря доставки за Европа

Експлозия затвори огромен терминал за експорт на полутечен природен газ в Съединени американски щати. От него се правят жизненоважни доставки за Европа, която към този момент се бори с несигурността към потоците на горивото от Русия.

Съоръжението за експорт на полутечен природен газ Freeport в Тексас ще остане затворено най-малко три седмици след зародил пожар, сподели представител на компанията. Почти една пета от всички задгранични доставки на газ от Съединени американски щати са минали през терминала предишния месец, припомня Bloomberg.

Съединени американски щати изпратиха съвсем три четвърти от своя LNG в Европа през първите четири месеца на годината. Сега районът получава съвсем половината от доставките си на това гориво от оттатък Атлантическия океан. Някои европейски страни се пробват да се откажат от съветския газ заради нахлуването в Украйна, само че остават подвластни от него в кратковременен проект.

Аварията в Тексас също съответствува с началото на лятото в северното полукълбо, когато увеличеното потребление на климатици покачва търсенето от електроцентралите. Вероятно ще увеличи цените на полутечен природен газ в Европа и Азия, които към този момент се търгуват много над равнищата за това време на годината.

Купувачите на полутечен природен газ евентуално ще стартират да търсят аварийни колета от спот пазара, само че съгласно търговците в Азия има намаляващо количество налични доставки. Този ход евентуално ще ускори към този момент интензивната конкуренция сред Азия и Европа за газ. Цените в Европа паднаха до тримесечно дъно в сряда, частично заради упованията за повече доставки от Съединени американски щати.

Цените на природния газ в Съединени американски щати паднаха след пожара, заплашвайки да остави доставките на горивото блокирани на вътрешния американски пазар макар възходящото търсене оттатък Океана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР