Експлозия в руска лаборатория, където се пазят опасни щамове на

...
Експлозия в руска лаборатория, където се пазят опасни щамове на
Коментари Харесай

Взрив в руската лаботарория Вектор, там се пазят щамове на силно заразни болести

Експлозия в съветска лаборатория, където се пазят рискови варианти на мощно заразни заболявания, провокира пожар в изследователския център, съобщи dnes.bg.

" Вектор " се намира в Колцово, близо до Новосибирск.

Взривът е бил породен от приключване на газ, само че в мнение на центъра излиза наяве, че в този миг не се е работило с биологични материали.

Един човек е потърпевш при гърмежа и е настанен в болница с изгаряния от трета степен.

Според BBC по време на Студената война биохимичния комплекс " Вектор " е работил като проучвателен център за проучване на биологичните оръжия.

Той е построен през 1974 година като затворен институт за проучване на ваксини и " отбрана против бактериологични и биологични оръжия ".

Няма съществени увреждания на структурата на лабораторията, твърдят от управлението й. Пожарът се е разпрострял на 30 кв. м преди да бъде сподавен.

" Вектор " съхранява една от най-обширните бази от вируси на земята. В техните лаборатории се пазят варианти на вируса ебола, предава " Интерфакс ".

В " сбирката " им има още и варианти от едра шарка, птичи грип, разнообразни варианти на хепатита, вирусът на СПИН. Много от тези заболявания се считат за изчезнали, като да вземем за пример едрата шарка. Вирусът се пази единствено на още едно място в света.

През 2004 година съветска изследователка е умряла след случай в центъра, откакто по случайност се одира с игла, която е пренасяла вируса на Ебола. Тогава от лабораторията се забавят няколко седмици преди да уведомят Световната здравна организация за случая. /dnes.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР