Експлозия от натурални вкусове, които правят този испански турон толкова

...
Експлозия от натурални вкусове, които правят този испански турон толкова
Коментари Харесай

Турон от рози с бадеми, орехи и червени боровинки

Експлозия от натурални усети, които вършат този испански турон толкоз специфичен

Необходими Продукти

● орехи - 120 г
● бадеми - 80 г белени, сурови
● белтък - 35 г
● захар - 170 г
● мед - 90 г от портокалов цвят (miel de azar)
● сладко от рози - 90 г
● розова вода - 10 мл
● вода - 10 мл
● сладкарска багра - 4 капки, алена
● ванилия - 2 бр. на прахчета от 2 г
● червени боровинки - 120 г сушени

Начин на подготвяне

Твърдият испански турон е един от многото разновидности на този наложителен за обичайна коледна и новогодишна софра десерт.

Наричат го Turron Duro. В най-обикновения си тип той е чисто бял и единствено с бадеми, наподобява на познатата в България твърда бяла халва.

Винаги ми е било забавно по какъв начин ли се подготвя и съм си представяла, че е мъчно и невероятно това да се случи в домашни условия.

Е, уверих се, че не е по този начин и с вярната рецепта това се оказва повече от допустимо.

Тъй като този турон е в действителност за специфичен случай, за Новогодишната нощ, то заслужава да бъде и в допълнение обогатен, в тази ситуация с червени боровинки, орехи и внимателен мирис на роза.

За задачата с изключение на розовата вода, поставям и сладко от рози. Тук е значимо, то да бъде безпрепятствено и без розови листенца, по тази причина ги отстранявам авансово през цедилка, само че допускам може и да се смели. Друг вид е вместо сладко от рози да се употребява единствено мед - общо 190 г, за цветния мирис да се разчита единствено на розовата вода.

Друго разяснение, което мога да дам, е, че вместо мед от портокалов цвят става и всеки различен, като това ще се отрази на усета, само че отново ще се получи добре.

Продуктите ви би трябвало да са готови, преди да започнете, по тази причина си запечете в слаба фурна ядките - към 30 минути на 150-60 градуса. Периодично ги разбърквайте.

Подгответе си и две правоъгълни формички с размери почти 20/10/2.5 см. Ако нямате от обичайните форми или дървени кутии за турон, може да употребявате за таблети шоколад или пък да отрежете кутии от прясно мляко в нужните размери. Формата се покрива с намазнена хартия за печене или ацетатно фолио.

И по този начин, откакто всички артикули са ни налице, започваме с приготвянето на този луксозен турон:

1. Отмерват се 30-35 грама яйчен белтък и се разрушават за 15 секунди с миксер - би трябвало да стане на пяна, само че не корав сняг, а просто леко да побелее, само че остане в относително течно състояние;

2. Към белтъка се сипват захарта, меда, водата и сладкото и стартира най- значимата част - непрекъснато бъркане и разтрошаване за 35 минути при тъкмо 100 градуса температура. Най-добре това да се прави на водна баня и да се употребява кухненски термометър за фиксиране на точната температура;

Също по този начин е хубаво да имаме асистент, който да ни сменя в бъркането, защото 35 минути за един човек може да се окаже много трудоемко, изключително най-после, когато сместа ще се сгъсти и би трябвало по-силна ръка и здрава бъркалка. Възможно е да се употребява и миксер, само че отново някой би трябвало да го държи и даже да не прави физическо изпитание, въпреки всичко си е уморително;

3. След 35-тата минута се стопира за секунди и се прибавят ванилията и алената багра, разтворени в розовата вода. Бъркането продължава още 5 минути като към този момент се усеща по какъв начин сместа е станала гъста, лепкава и точеща се на конци. Може да се оприличи като примес за дъвчащи бонбони.

4. В идващия миг се работи бързо, по тази причина ядките и боровинките би трябвало да са ви на разположение и готови - орехите, накълцани на едро, а бадемите цели. Сипват се и бързо се разбърква. Забавим ли се, сместа стяга съвсем незабавно.

5. Веднага се разпределя в двете форми и се притиска с намазнена шпатула, с цел да се заравни и заеме всички ъгли. Отгоре се прилепва още един слой хартия за печене, леко намазнена.

Така туронът се оставя на стайна температура за 24 часа.

6. Преди да се сервира на празничната софра, розовият турон се открива и нарязва с намазнен изострен нож. Парченцата се оставят за 15 минути да се втвърдят и да не лепнат прекомерно. Нареждат се върху грациозен поднос и се сервират.

Добре е да се подготви няколко дни по-рано, тъй като колкото повече престои, туронът от рози с бадеми, орехи и червени боровинки ще стане по корав.

Понякога 24 часа не са задоволителни и в случай че към момента е еластичен и леплив, се оставя за още часове да съхне.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР