Експлозия на язовира Нова Каховка доведе до срутване на стената

...
Експлозия на язовира Нова Каховка доведе до срутване на стената
Коментари Харесай

Украинските власти започнаха евакуация след взрива на язовирната стена

Експлозия на язовира " Нова Каховка " докара до сриване на стената и унищожителни наводнения. Рано тази заран част от стената на оборудването е рухнала, а тонове вода са почнали да се изливат по поречието на река Днепър. Нивото на водите се е покачило минимум с 10 метра. Киев упрекна Москва за удара. Русия удостовери за разрушената стена, само че не пое отговорност.

Десетки хиляди литри вода в секунда се изливат през стените на язовира. Рано тази заран детонация раздрусва водноелектрическата централа " Нова Каховка ". Рухва част от язовирната стена.

Намиращата се в Херсонска област централа е третата след " Чернобил " и " Запорожие " попаднала под съветска окупация. Съоръжението зарежда с питейна вода част от Източна Украйна, а също и анекрсирания полуостров Крим. От " Нова Каховка " се употребяват води за изстудяване на реакторите на АЕЦ " Запорожие ". Към момента, съгласно съветските управляващи, няма заплаха за сигурността в региона на централата.

Оперативното командване " Юг " на украинските сили упрекна Москва за днешните удари. Според началника на кабинета на Зеленски - Андрий Йермак, гърмежът на " Каховка " е опит на съветската страна да сее боязън от нуклеарна злополука. По думите му, това е " екоцид " и може да заличи цели обитаеми места.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани хората да не се поддават на опити за дезинформация:

" Руски терористи. Разрушаването на язовир " Каховка " за следващ път демонстрира на целия свят, че те би трябвало да бъдат прогонени от всяко кътче украинска земя. Нито метър не би трябвало да остава в техни ръце, тъй като те употребяват всеки метър с цел да сеят гнет. Единствено победа на Украйна би върнала сигурността. И тази победа ще стане факт. Терористите няма да спрат Украйна - нито с вода, нито с ракети, нито с нещо друго. "

Каховската Водноелектрическа централа е последната в каскадата станции по поречието на Днепър. Съобщава се, че са ѝ нанесени непоправими вреди и няма метод да бъде възобновена. Според украинските управляващи до 4 дни язовир " Каховка " ще бъде изцяло празен.

Стената на издигнатия през 1956 година язовир е висока 30 метра и дълга 3,2 км. Количеството вода в него може да наводни до 80 селища, ситуирани по поречието на реката.

Жители на най-близките села разпространиха фрагменти от наводненията. Украинските управляващи започнаха евакуация на популацията. По първични данни в риск са над 20 хиляди души.

" Жители на Херсонска област, съветската войска извърши терористична офанзива и взриви язовира Каховка. След 5 часа равнището на водите ще е сериозно високо. Започна евакуация на популацията. Пригответе си документи и движимости от първа нужда и очаквайте рейсовете, които да ви отведат на безвредно място ", съобщи Олександър Прокудин, началник на администрацията в Херсон.

Ударите против " Нова Каховка " съответстват с хипотетичното начало на украинската контраатака. Рано сутринта за следващ път.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР