Експлозия на кола бомба, избухнала на място където при временно

...
Експлозия на кола бомба, избухнала на място където при временно
Коментари Харесай

Атентат по време на примирие уби най-малко 26 души в Афганистан

Експлозия на кола бомба, избухнала на място където при краткотрайно помирение бойци на талибаните и афганистанските сили за сигурност честваха края на рамазана в градчето Гази Аминула Хан от източната провинция Нангархар, умъртви 26 души. Ранените са най-малко 16, съобщи " Ройтерс ".

Сред починалите има и мирни жители. Според полицейския шеф в провинцията Гулам Санайс Станикзай става дума за гибелен атентат.

Талибаните обявиха, че самоубийственият атентат не е тяхно дело. На 7 юни афганистанският президент Ашраф Гани разгласи едностранно помирение с талибаните от 12 до 19 юни по случай мюсюлманския празник Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец рамазан. Талибаните също оповестиха тридневно прекъсване на бойните дейности, само че подчертаха, че то изключва задграничните сили.

Днес президентът Гани разгласи, че удължава примирието и помоли талибаните да създадат същото. Той не уточни период и посочи, че детайлностите ще бъдат обявени по-късно, осведоми Франс прес. От президентската канцелария оповестиха също, че в символ на благосклонност от пандиза ще бъдат освободени 46 талибани.

По-рано през днешния ден десетки невъоръжени талибански бойци влязоха в афганистанската столица. В Кабул, както и на други места в страната, бойци и талибани си разменяха обятия и си правеха селфита.

Видеоклипове и фотоси, оповестени в новинарски уеб страници, демонстрираха ликуващи бойци и талибани да се прегръщат и да си разменят поздравления по случай празника в провинции Логар, Забул и Вардак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР