Експлозивното интервю на Опра Уинфри с Меган Маркъл и принц

...
Експлозивното интервю на Опра Уинфри с Меган Маркъл и принц
Коментари Харесай

Фирмата: какво представлява институцията зад британската монархия |

Експлозивното изявление на Опра Уинфри с Меган Маркъл и принц Хари донесе обвинявания, че кралската " институция " не ги е защитила, когато най-вече са имали потребност от това. Коя е тази " институция " и кой я управлява? Меган изясни, че " Фирмата ", както постоянно я назовават, има нещо като CEO (главен изпълнителен директор) и това не са членовете на кралската фамилия.

Си Ен Ен изяснява по какъв начин работи тази институция.

Британската монархия работи като обществен орган или държавен отдел, въпреки и изцяло самостоятелен. Начело на него е кралицата, а под нея следва строга подчиненост, основаваща се на наследствената линия. Към момента наследниците са в следния ред: принц Чарлз, принц Уилям, принц Джордж, принцеса Шарлот, принц Луи, принц Хари и така нататък

Хиляди хора работят зад кулисите, с цел да поддържат кралското домакинство. Тези чиновници са разпределени в пет съществени отдела, сред които Службата на персоналния секретар, отговаряща за конституционните въпроси, и Службата на ковчежника, която дава отговор за финансовите средства, човешките запаси и IT поддръжка.

В изявлението Меган разграничи членовете на семейството от чиновниците на монархията.

" От една страна е фамилията, а от друга-  хората, които ръководят институцията ", сподели тя. " Това са две обособени неща. Важно е да се разграничат, тъй като кралицата, да вземем за пример, постоянно се е държала прелестно с мен. "

Меган споделя, че е потърсила върховен чиновник на институцията и департамента за човешки запаси на двореца за поддръжка, обвързвана с психологичното ѝ здраве. Било ѝ отговорено, че като член на семейството, който не е чиновник на заплата в институцията, департаментът не може да ѝ окаже помощ.

Висшите кралски особи не са платени чиновници на двореца, само че кралицата разчита на тях да я съставляват, защото не може да поеме всички задължения сама. В подмяна те имат достъп до обществени средства, известни като суверенна безплатна помощ или върховен грант. Субсидията се заплаща на монарха за ролята му на държавен глава.

Преди решението им да се отдръпват, херцогът и херцогинята на Съсекс Хари и Меган бяха част от тази група кралски особи, само че поради йерархията ролята им бе главно да подкрепят работата на херцога и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Кейт.

Според йерархията семейството на Меган и Хари бе по-малко от това на Кейт и Уилям и това на принц Чарлз - и затова получаваше по-малко обществени средства.

Но достъпът до каквато и да е част от суверенния грант (държавната субсидия) значи, че кралските особи дължат обществена отчетност за обществените средства и не могат да имат лични приходи. Освен това, те трябва да са политически и стопански самостоятелни, с цел да се избегнат спорове на ползи.

Заемането на кралска позиция означава и взаимни отстъпки във връзка с персоналната независимост, защото членовете на фамилията съставляват короната, а освен себе си. 

Търсейки по-голяма персонална независимост, Хари и Меган желаеха да продължат да съставляват короната, само че не като висши кралски особи, и респективно да нямат достъп до парите на данъкоплатците. Но проектите им повдигнаха съществени въпроси. Двойката имаше успореден самостоятелен офис в Съединени американски щати, където дворецът нямаше взор върху плановете им. Това сътвори напрежение с " институцията ", по тази причина се стигна до дефинитивно отричане от кралските им отговорности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР