Експлозивно обвинение на китайска тенис звезда срещу бивш държавен лидер

...
Експлозивно обвинение на китайска тенис звезда срещу бивш държавен лидер
Коментари Харесай

MeToo и в Китай: Тенисистка обвини в насилие висш партиен лидер

Експлозивно обвиняване на китайска тенис звезда против някогашен държавен водач беше заглушено от цялостна цензура след опитите на управляващите да заличат всяко споменаване на политическия скандал, отекнало в китайския интернет, написа CNN.

35-годишната Пън Шуай, някогашна шампионка при девойките от Уимбълдън и от Откритото състезание на Франция, упрекна пенсионирания вицепремиер Джан Гаоли в полово принуждение в серия изявления в нейния, към този момент заличен пост в формалния ѝ акаунт в китайската обществена мрежа Weibo.

В обявата Пън твърди за периодически връзки в период от минимум 10 години. По думите ѝ тя отворила сърцето си за Джан, който в този момент е на 75 години.

„ Защо трябваше да се върнеш при мен, да ме заведеш в дома си, с цел да ме принудиш да върша секс с теб… Не можех да опиша какъв брой отвратена бях и какъв брой пъти се питах дали към момента съм човек. Чувствам се като ходещ мъртвец “, написа спортистката.

В Китай придвижването #MeToo занапред прохожда и е ориентирано към учени, чиновници на НПО-та и известни персона. Но това е първият път, в който е обиден човек от най-високите етажи на Комунистическата партия.

Взаимоотношенията сред Пън и Джан се заформят преди повече от десетилетие, когато той към момента е водач на Комунистическата партия в град Тиендзин. Прекъсват контакт, когато той е нараснал до член на Постоянната комисия на Политбюро в Пекин. До полово принуждение се стигнало след повторна среща години по-късно. „ Ще кажа истината за нас “, написа Пън в поста. По думите ѝ обаче няма никакви доказателства за изказванията си, а Джан постоянно е бил обезпокоен, че тя може да записва срещите им.

„ Трябва да осъзнаем какъв брой удивително е Пън Шуай да избере да приказва намерено. Малко хора биха имали смелостта да създадат това “, счита Лв Пин, китайска феминистка, която сега живее в Ню Йорк.

В допълнение към политическата сензитивност абсурдът избухва дни преди решаващата среща на партийните елити в Пекин, по време на която се чака Си Дзинпин да си проправи пътя към трети президентски мандат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР