Експлодиращи звезди преди 2,6 милиона години може да са накарали

...
Експлодиращи звезди преди 2,6 милиона години може да са накарали
Коментари Харесай

Човекът може да се е изправил заради експлозии на свръхнови

Експлодиращи звезди преди 2,6 милиона години може да са предиздвикали индивида да се движи прав, заяви в. "Индипендънт ", базирайки се на американски учени.

Космическите частици от тези свръхнови са бомбардирали Земята толкоз доста, че са предизвикали пожари на всички места. Така на мястото на горите се появили савани. Ранните хоминини в Североизточна Африка е трябвало да се научат да вървят изправени, с цел да пресичат тези огромни пространства, настояват учени от университета на Канзас.

"Смята се, че към този момент е имало наклонност измежду хоминините да се изправят, даже преди този момент събитие. Те обаче са били приспособени основно да се катерят по дървета " - сподели ръководителят на екипа проф. Ейдриън Мелот.

"След настъпването на саваните, те е трябвало доста по-често да вървят от едно дърво до друго през тревата. Усъвършенствали са се да се движат прави. Така са можели да виждат над тревата и да внимават за хищници. "

Проф. Мелот и екипът му са стигнали до тези изводи, като са обобщили проучвания за свръхнови в историята и данни за въздействието им върху Земята. Главните доказателства са от антични депозити по морското дъно на изотопи на желязо-60. Тези материали би трябвало да са пристигнали от свръхнова, избухнала на 163 светлинни години през прехода от плиоцена към ледената ера.

"Изчислихме йонизацията на атмосферата от галактическите лъчи, пристигнали от свръхнови на разстояние към каквото насочват депозитите на желязо-60 - изясни проф. Мелот. - Това би нараснало йонизацията на долната атмосфера 50 пъти. Обикновено няма йонизация в долната атмосфера, тъй като галактическите лъчи не проникват в нея. По-силните, пристигнали от свръхнови, доближават до повърхността - тъй че би трябвало да е имало доста електрони, изхвърлени от атмосферата ".

Според учените йонизацията в долната атмосфера значи, че е имало доста светкавици, които са провокирали пожари.

В поддръжка на тази доктрина са и въглеродните депозити в почвата по същото време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР