Експлоатацията на близо 138 водноелектрически централи е застрашена заради дискриминационна

...
Експлоатацията на близо 138 водноелектрически централи е застрашена заради дискриминационна
Коментари Харесай

Асоциация „Хидроенергия“ настоява за спешни законодателни промени


Експлоатацията на близо 138 водноелектрически централи е застрашена поради дискриминационна нормативна уредба, това сигнализират от асоциация „ Хидоенергия. В мнение, публикувано до медиите, членовете на асоциацията упорстват за незабавни законодателни промени.

На процедура наредба в Закона за водите, която планува възбрана за водовземане за Водноелектрическа централа, въведени в употреба след 09 август 2010г., не разрешава да бъдат удължавани периодите на разрешителните за водоползване на Водноелектрическа централа, които попадат в обсега на рестриктивните мерки. Спорният член 118ж е причина да бъдат подхванати ограничения от страна на администрацията по лишаване и/или отвод за продължение на периода на разрешителното без оглед на степента на реализация на съответната централа. Към сегашния миг е спряно преиздаването на разрешителни за водовземане, с общ претекст – несъгласие с текста на член 118ж. От асоциация Хидроенергия настояваме за незабавни законодателни промени, които да подсигуряват работата и развиването на водния бранш в България.

Водноелектрическа централа обезпечават 65% от възобновимата сила в България, при най-нисък разход за обществото – 94,3 лева./МВтч. В същото време жизнеспособността на забележителен брой от опериращите в бранша сдружения е застрашена заради използването на наредбата на чл.118ж. от Закона за водите. В обсега на наредбата попадат 138 централи като в границите на идващите 24 месеца следва да изтекат повече от 50 разрешителни за водовземане, които също ще бъдат наранени. Това от своя страна би довело до:

завеждане на редица правосъдни искове към страната за обезщетение за вреди,

пониженото присъединяване на Водноелектрическа централа във възобновимия микс на страната,

повишение на цената на електроенергийния микс,

лимитирана опция за търговия на статистическите остатъци, които България осъществя от преизпълнението на задачите на страната за дял на ВЕИ в брутното вътрешно ползване.

Възпрепятстване на активността на значими хидроенергийни обекти, благосъстоятелност на НЕК ЕАД, които също попадат в обсега на наредбата, какъвто да вземем за пример е казусът с Водноелектрическа централа „ Цанков камък “, въведен в употреба на 05 Февруари 2013г.

Предсрочна дължимост на огромен брой капиталови заеми, чието обслужване ще бъде затруднено.

Закриване на работни места.

В подтекста на амбициозните цели на Европейския съюз във връзка с реализиране на световно водачество в региона на ВЕИ, водноелектрическите централи са от сериозна значимост за обезпечаване на най-евтината възобновима сила за обществото и за поддържане на стабилността и сигурността на електроенергийната система. Нещо повече, заради плануваното нарастване на каузи на възобновими източници с променлива периодичност на производството, в бъдеще доста ще се усили смисъла на водната сила.

Въвеждането на ретроактивни ограничения, дискриминационни политики и неналичието на предвидима нормативна рамка оказват забележителен отрицателен резултат върху финансовото положение на сдруженията от бранша и реализирането на капиталовите планове като по този метод редовно се нарушават законните ползи на вложителите. В тази връзка подчертаваме върху незабавния темперамент на казуса и потребността от незабавни законодателни промени, които да обезпечат безпрепятствената активност на централите и в цялостна степен ще защитят законните ползи на заинтригуваните страни.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР