Експертното мнение на бившия социален министър Иван Нейков по болезнените

...
Експертното мнение на бившия социален министър Иван Нейков по болезнените
Коментари Харесай

Иван НЕЙКОВ: Истерии и лош пиар за пенсиите и болничните клатят държавата

Експертното мнение на някогашния обществен министър Иван Нейков по мъчителните за обществото ни проблеми за болничните и спомагателните пенсии пред "Новини.бг. ". Иван Нейков е някогашен обществен министър /1997 година - 2001 г./. Той е един от основателите на актуалния пенсионен модел у нас, правист, някогашен синдикалист и общински консултант от Съюз на демократичните сили в София. В момента е шеф на Балканския институт по труда и обществената политика.

- Г-н Нейков, доскоро министър председателят даде заден за предлагането, направено преди дни от ръководещата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща. Какъв е вашият коментар - за какво се вършат такива придвижвания, които пораждат ескалация на публичното напрежение?

- Тази обстановка може да се употребява в учебниците по пиар по тази причина по какъв начин не би трябвало да се вземат решения в обществената сфера. Предложението, което бе стартирано, а след това оттеглено и това по никакъв начин не ме учудва, ощетяваше всички. Работодателите нямаше да завоюват, тъй като те щяха да не престават да заплащат, но самият служащ нямаше да е на работа, с цел да създава. От позиция на осигурителната система - на Национален осигурителен институт му е все тая, тъй като и в този момент не заплаща 3-те дни. От позиция на същински болния служащ, той ще губи. Държавата - това бе опит да покаже интензивност и надзор, само че неудачен. Няма никакъв мотив по тази причина, че, в случай че някой хитрец си вземе болничен и му се платят единствено 2 дни, това ще го накара да се покае, ще си посипе главата с пепел и ще обещае повече да не прави по този начин. Предложението за неплащането на първия ден от болничния е неаргументирано съмнение, че може би ще се понижи броят на подправените болнични. Има доста препъни камъни за реализирането на сходно предложение, видя се по какъв начин часове след разгласяването му заваляха въпроси: Какво ще вършим с майките, с хората, претърпели трудови злополуки и така нататък



- Според неофициалната информация съдружните сътрудници на ГЕРБ от НФСБ са създали това предложение, само че за какво, съгласно вас?

- Нямам визия кой го е направил, само че явно, който и да е, не е наясно с осигурителните опасности. Примерно не са решили какво ще стане с тези, които имат професионални болести. Или пък какво ще се случи, в случай че в обещано семейство има болен и той би трябвало да се гледа, само че не е дете? Също по този начин, какво ще стане с тези, които получават болнични, поради последствия от трудова акцидент? Всичко това сподели, че предлагането е направено на коляно, заради което ръководещите дадоха на заден от обстановката, в която сами се вкараха.

- Какъв е ефикасният метод за надзор върху болничните, тъй като е обществена загадка, че тарикатите злоупотребяват и точат обществената система? Синдикатите сигнализираха тези дни, че 400 компании точат осигурителната система, това не е ли цялостно безсрамие?



- Има тестван логаритъм по какъв начин се трансформира обществената система. Първо, би трябвало да се изследва казуса от аналитици, а не да се разчита на прекомерно общите усещания на обществото. В момента нямаме явен разбор с какъв брой са се нараснали болничните за даден интервал, в кои браншове тъкмо са нараснали, коя е най-честата диагноза, има ли централизация по райони, по лечебни заведения и лекари. Нямаме първичната информация, наложителна за взимане на положителни управнически решения. Втората стъпка, е да се направи разбор на настоящото законодателство и да се види къде се е скъсала веригата, какъв е казусът. След това ръководещите би трябвало да поканят обществените си сътрудници, което е тяхно обвързване по закон, и се вършат разновидности за смяна на отрицателната обстановка, която съществува. Това е естественото държание и верен път. Мога да дам образец по какъв начин да се реализира контрола при краткосрочни болнични: в случай че служащият получи болничен за 3 дни, да има задължението за следващ надзорен обзор на третия ден и да се откри какво е положението му. От втория обзор да зависи активирането на болничния лист, който му е публикуван. Така ще стане ясно кой в действителност е болен и кой мами системата. Смятам, че подобен миличък инструмент, може да докара до сериозна смяна на обстановката. Но отново дублирам - преди да се прави каквото и да е, са нужни трите разбора, за които ви приказвах нагоре.

- Другата нервност в обществото ни тези дни е във връзка на страховете, че частните пенсионни фондове са погълнали като "финансови пирамиди " средствата на осигуряващите се към този момент 20 години в тях и по тази причина те ще вземат по-малко пари сумарно от двете пенсионни вноски, в сравнение с единствено от една, когато доближат избраната възраст. Каква е истината по тази причина?


- По този проблем видяхме на процедура същинска корист със свободата на словото. Няма никакво съображение - фактическо, правно, икономическо, обществено -да се твърди сходно нещо. Парите на хората, събрани във вторият дирек, а те са към този момент близо 15 милиарда лв., са налице и са по сметките на хората, като част от тях са вложени в стопанската система ни, с цел да основават работни места и така нататък На всички хора, които са обезпечавани във вторият дирек, се подсигурява, че те ще получат минимум сумата, която им е импортирана по сметка през всички тези години. Няма да има загуба на средства от таксите. Вече има най-малко 4 разнообразни разновидността, по които да си получават средствата - пожизнена пенсия, просрочено погашение на сумите или еднократно приемане на всички пари. Близо две години се работи старателно по умишлен кодекс за тези пенсии, бе признат и това е смисъла на пенсионния модел. Отново станахме очевидци на една нервност да бъдат опълчени обособени детайли на пенсионния модел като се твърди, че единият модел е добър, а другият е неприятен. Но това е непрофесионално, ужасна неистина, която ерозира целият пенсионен модел.

Иван Нейков: Не би трябвало да има опълчване сред първия и втория пенсионен дирек

- Какво подкопава доверието в него, заради което хората се опасяват за бъднините си?

- Не мога да отхвърлям, че през изтеклите 20 години, бяха направени стъпки, които подкопаха доверието в пенсионния модел. Много пъти беше намаляван размерът на вноските в първия дирек. Не бяха спазвани признатите ограничения за последователно повишаване на средствата във вторият дирек и вместо да стигнат 7% до момента, те са още единствено 5 на 100. Имаше доста безработни хора, по чиито партиди се натрупваха малко пари и в този момент се споделя, че парите във вторият дирек са малко. Затова обаче са отговорни тези, които е трябвало да внасят пари в него. Свидетели сме на целенасочена политика, при която страната се афишира за майка на първия дирек и мащеха на втория. Това е тотално неправилно, тъй като, в случай че не беше вторият дирек, работещите в никакъв случай нямаше да могат да спестят тези 15 милиарда лв. - по доста аргументи. Така че вместо да бъдат плашени хората, е добре страната да им покаже смисъла от този модел на обезпечаване. Има какво да се прави по пенсионния модел, само че не и да се играе със страховете на българите, че парите им ще бъдат откраднати. Има доста промени, които би трябвало да се създадат в обществената система и с които към този момент закъсняваме - оценката на работоспособността, проблемите с ТЕЛК-овете, във връзка с трудовото законодателство и така нататък Те би трябвало да се създадат с разсъдък и почитание към индивида, който седи от другата страна на масата, малко по малко. Иначе общественото напрежение ще продължи да пораства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР