Експертно обсъждане на различни визии за съдбата на Дупката се

...
Експертно обсъждане на различни визии за съдбата на Дупката се
Коментари Харесай

Запознайте се с Топ 3 предложенията на експертите и гражданите за Дупката

 Експертно разискване на разнообразни визии за ориста на Дупката се организира във Варна, след финала на онлайн анкетата, която бе извършена измежду жителите по самодейност на Община Варна. В нея се включиха над 3000 души, а резултатът бе безапелационен - варненци не желаят търговски дом на мястото на Дупката, а многофункционално културно пространство, с експониране на археологията.

Експертното разискване е първо от поредност срещи, които предстоят, за да бъде изяснена точната функционалност на база допитването измежду жителите. Дискусията бе извършена в Дома на архитекта, проведена от екипа, осъществил анкетата в морската столица. В дебата се включиха представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, арх. Чавдара Николова, доцент Станчо Веков, Димитър Трайчев от Фонд " Култура “ към Община Варна, арх. Георги Минчев, арх. Виктор Бузев – основен проектант на община Варна и други

В полемиката се чуха хрумвания за акустична концертна зала, информативен културен център, aрхеологическите находки да бъдат интегрирани в цялостния отбор, а не да бъдат изложени самоцелно. Бе прегледана и опцията да са част от археологически маршрут, свързващ околните археологически полезности. 

Организаторите от " Идея за Варна “ обясниха, че следва да се проведат публични и експертни обсъждания и със експерти в други области, чиито отзиви да формулират ясна функционалност за бъдещия план.

Допитването, което завърши на 20 септември, бе извършено в две направления. Първата включваше изследване на настройките измежду 134 специалисти в региона на архитектурата, градоустройството, културата, туристическия бизнес. На втория стадий бе основана анкета измежду 3124 жители над 15 година, формирана на база обработените отзиви на експертите от първия стадий. Общо предложенията на специалистите за бъдещето на пространството са над 35, измежду които публично пространство, мултифункционален център, парк, бизнес център, амфитеатър, концертна зала, спортна зала, експониране на археологическите разкопки и други.

За какво е уместно пространството в Дупката?

В топ 3 от предложенията на специалистите са многофункционален културен център – изложбена зала, изложба, опера; експониране на археологията; публично пространство – парк, площад.

В топ 3 от предложенията на жителите – публично пространство, парк, площад; амфитеатър; мултифункционален културен център.

Т. нар. Дупка е терен в центъра на Варна, заключен сред бул. " Княз Борис I " и ул. " Княз Александър Батенберг ",  ул. " Воден " и ул. “Архимандрит Филарет ". Тя се появява в края на 80-те години, откакто локалната власт събаря няколко къщи със статут на монументи на културата с концепция на мястото им да бъде издигнат Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които съгласно археолозите са най-старият открит до момента сектор от укрепителните уреди на античната цитадела. Подобни остатъци не са открити на други места в остарелия град. Пак на същото място са налични и руини от здания от късната древност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия интервал. Извън разкопаното пространство, само че кореспондиращи с описаните старини, са открити и остатъци от втора крепостна стена. Според учените тези сектори от двете крепостни стени, непокътнати в центъра на един актуален град, са рядко срещано събитие в археологическата процедура и са отлична причина са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 година комисия към Националния институт за монументи на културата (НИПК)  излиза с изрично мнение, че разкритите антични остатъци са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, защото преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до прекъсване на плана за създаване на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват " Античен град Одесос - Варна " е останало като грозна дупка  в центъра на града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР