Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора

...
Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора
Коментари Харесай

Бедечка остава парк, решиха в община Стара Загора

Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора и проектантите на новия общ проект на общината потвърдиха още един път че " Бедечка " остава парк . ЕСУТ е главно градоустройствено звено, което събира всички страни в процеса по устройство на територията, оповестиха от гражданска самодейност " Запазете Бедечка ".

Преди дни излязоха протоколите от онлайн съвещанието на съвета, който взема главното решение за приемането на сходни документи. Възражения против опазване на парка са отхвърлени , отритнат е и следващият опит за пробутване на четирилентов бул. през зелената повърхност.
 Защитниците на
Защитниците на " Бедечка " желаят зелен кулоар през Стара Загора

Те сигнализират, че в проектоплана на парка са планувани и непаркови зони

Припомняме, че неотдавна общия организационен проект на града беше отчасти изменен и статутът на Бедечка като парк беше върнат .

С приемането на нов повсеместен общ организационен проект на общината и в публичното разискване проектантите към този момент един път обявиха, че поддържат продължаването на статута на Бедечка като парк. В настоящия протокол от експертния съвет, още веднъж е записано (стр. 14): " Потвърждаваме изменението на Общ устройствен план за региона на парк " Бедечка ", което се приема за оправдано ".

Преди това удостоверение е отхвърлена концепцията за улица през парка: Продължението на ул. " Августа Траяна " на изток е отпаднало с изменението на Общия Устройствен проект от 2017 година за територията на кв./парк " Бедечка ". Промяната е направена в полза на опазване на целостта на парк " Бедечка " и проектантите одобряват, че продължението на ул. " Августа Траяна " не минава през въпросната територия. Те утвърждават, че е планувана промяна с различен маршрут в Транспортната скица.

Защитниците на парк " Бедечка " реализиран нова непокътната зелена територия в другия огромен старозагорски парк " Бранителите на Стара Загора ", както и запазването на още няколко територии в града като зелени пространства - откакто в плана бяха маркирани като пространства за други действия.

Защитниците на зелените територии признават, че има и проблеми - окончателното допускане на постройки в други зелени площи, в това число и по реката . " Запазете Бедечка " ще продължи да осведоми по тематиката.

Междувременно текат правосъдни оспорвания на подробния проект на парка . Те не трансформират предназначението за парка.

Припомняме, борбата за опазване на парк " Бедечка " се води няколко години. Собствениците на земята желаят да могат да строят на мястото, а старозагорци желаят да дишат чист въздух. През годините имаше разнообразни незаконни дейности на територията на парка - дървета бяха убивани,.

Защитниците на парка осъдиха община Стара Загора. Започна в парка.

През 2017 година се организира референдум дали да се резервира парка или да се продължи негово застрояване. Поради ниската изборна интензивност обаче След съществени диспути " Бедечка " да бъде единствено парк, като се резервира зелената зона на север, само че се позволява строителството в южната част на парка.

Защитниците на " Бедечка " осуетиха построяването на няколко огромни здания на територията на парка и съумяха с основни алеи и картотекирани дървета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР