Експертният съвет, назначен от главния архитект на София Здравко Здравков,

...
Експертният съвет, назначен от главния архитект на София Здравко Здравков,
Коментари Харесай

Главният архитект на София предпочита ограничителите по "Граф Игнатиев" да са чугунени

Експертният съвет, назначен от основния проектант на София Здравко Здравков, избира през днешния ден на място какви да са ограничителите по трамвайното трасе на ул. " Граф Игнатиев ". Изборът е сред стоманени кабари или чугунени боларди. Целта е образци от двата разновидността да се слагат край трасето и да се реши кой е по-подходящ.

С тези си дейности Столичната община най-вероятно желае да избегне грешката си с предоверяването в концепциите на проектанта на ремонта. Примери за това са първичните ограничители, наподобяващи на перки на акули, както и водната каменна стена. И перките, и стената бяха отстранени след сериозната социална реакция.

" В началото всички гравитираха към кабарите, само че те, сложени в градска среда, се оказа, че не се виждат, изключително при сняг ", изясни след огледа Здравко Здравков. Кабарите са с диаметър 15 см и с височина 3 см. Той е потърсил и мнението на дизайнери от Съюза на слепите, на преподаватели от Университета по архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ) и неправителствени организации. Не естетиката, а сигурността на пешеходците е водещият аршин за Здравков и той подсказа, че избира чугуновите боларди.

 Главният проектант на София избира ограничителите по
© Велко Ангелов

" Трамваят към този момент е беззвучен и динамичният му габарит (при придвижване мотрисата се люлее-б.ред.) би трябвало да е ясно обозначен, с цел да са наясно жителите до каква степен доближава и да няма произшествия ", аргументира се Здравков. Негов ще е изборът на ограничителя, откакто получи единодушие и от основния архитект на ремонта Иво Пантелеев.

Старите ограничители (перките) ще бъдат употребявани на други места, даде обещание Здравков, защото били от гранит и няма да се повредят при демонтирането им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР