Експертният екологичен съвет (ЕЕС) при Регионалната инспекция по околната среда

...
Експертният екологичен съвет (ЕЕС) при Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ върна доклада за екологична оценка за изменение на ОУП на Пловдив

Експертният екологичен съвет (ЕЕС) при Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) на свое съвещание през днешния ден върна за допълнение и преправяне Доклада за екологична оценка (ЕО) за Изменение на общия организационен проект на Пловдив с възложител Община Пловдив. В период до шест месеца общината би трябвало да внесе в екоинспекцията модифицирания отчет за Европейска общност на плана за изменение на Общ устройствен план Пловдив дружно с план за изменение на Общ устройствен план на община Пловдив, съобразени с направените от ЕЕС забележки.

Причина за връщането на Доклада за Европейска общност са постъпилите забележителен брой възражения по отношение на предвижданията на Изменение на Общ устройствен план на Пловдив, признати с решение от октомври предходната година от Експертния съвет по устройство на територията при община Пловдив. Те плануват промени в параметрите на проекта, които обаче не са оценени в отчета за Европейска общност. Част от тези промени се отнасят за зелените площи за необятно публично прилагане, втория гребен канал, устройственото зониране на централната градска част, въздействието на жилищен парк " Марица север “ по северния бряг на река Марица върху пояс II на санитарно-охранителната зона, където се намират сондажите за питейна вода на града.

Други разпознати пропуски на Доклада за Европейска общност са свързани с незадоволително подробната характерност на биологичното многообразие в общината отвън предпазените територии и зони; това, че не е оценено въздействието на Изменението на Общ устройствен план на Пловдив във връзка с местообитанията, местата за размножаване и отмора на типовете, както и неналичието на съответни ограничения за отбрана в сходство с условията на Директивата за местообитанията.

Освен представители на екоинспекцията – непрекъснати членове на ЕЕС, в съвета участваха като спомагателен състав специалисти на Областна дирекция " Земеделие “ – Пловдив, Регионална здравна ревизия – Пловдив и Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “, като всички гласоподаваха единомислещо.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР