Експертните становища на Центъра за оценка на риска по хранителната

...
Експертните становища на Центъра за оценка на риска по хранителната
Коментари Харесай

Неделков: Експертните становища ни дават точните решения за превенция на кризи и рискове в хранителната верига

Експертните мнения на Центъра за оценка на риска по хранителната верига ни дават точни решения за предварителната защита на рецесии в региона на хранителната верига и са главен механизъм при ръководството на рисковете. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Крум Неделков при откриването на 14-та научна конференция, проведена от Българският контактен център на Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) към Центъра за оценка на риска по хранителната верига, под мотото „ Устойчива просвета за безвредна храна ". Той добави още, че активността на Центъра способства за основаването на политиките по опазване на здравето и хуманно отношение към животните и контрола по сигурността на хранителната верига, в интерес на бизнес операторите на храни, потребителите и на обществото като цяло.

Заместник-министърът уточни, че с приемането на европейския правилник за сигурността на храните и за основаването на EОБХ през 2002 година се утвърди правилото, че оценката на риска би трябвало да предшества вземането на управнически решения. Също по този начин тя би трябвало да се основава на научни познания и достоверни обстоятелства и да се реализира настрана от ръководството на риска по самостоятелен метод. По думите му значимо е мненията да са направени по неутрален и транспарантен за обществото метод и да служат като основа за предприемане на законодателни и контролни ограничения, управнически решения и политики. „ През март 2021 година влезе в действие новият Регламент за бистрота, чийто акцент е върху прозрачността и устойчивостта при оценката на риска по хранителната верига ", акцентира доцент Неделков.

„ Изминалата 2020 година и актуалната 2021 година, белязани от пандемията, породена от нов и чужд за нас вирус докара до обилни последствия в световен мащаб - здравни, стопански и обществени ", сподели още заместник-министърът. Според него наличните научни познания и достижения за вирусите SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2 бяха прекомерно малко, а навременната и съответна реакция в международен мащаб беше от изключителна значимост. Той добави още, че в тази връзка построяването и затвърждаването на солидно научно съдействие сред научните институции и бизнес сътрудниците в границите на Европейски Съюз е значима основа за предприемане на съответни управнически решения и ограничения в сходни рискови обстановки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР