Експертни полски екипи ще окажат незабавно съдействие на България за

...
Експертни полски екипи ще окажат незабавно съдействие на България за
Коментари Харесай

Полша ще се опита да помогне за поддръжката на българските МиГ-ове

Експертни полски екипи ще окажат неотложно подпомагане на България за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. За това са се договорили президентите на двете страни Румен Радев и Андрей Дуда, които се срещнаха в София.

" Водим този диалог от визитата ми в Полша, благодаря за готовността на президента Дуда неотложно експертни екипи да обсъдят опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 с опциите на полската промишленост и Военновъздушни сили ", сподели президентът.

България разчита единствено на руските машини, с цел да охранява въздушното си пространство. Бъдещето има става все по-неясно, откакто отпаднаха вариантите Русия, Беларус и Украйна за поддръжката им. Полша също разполага с МиГ-ове, само че Русия още веднъж обезпечава ремонтни комплекти. През 2015 година тогавашният боен министър Николай Ненчев се опита да заобиколи руснаците и подписа стеснен контракт с Полша, поради който прокуратурата му повдигна обвиняване.

" Особено сериозен в България е казусът с изтребителната авиация, където ресурсът на моторите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна подготвеност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да чакаме вероятно към 2030 година “, изясни президентът.

Той разяснява, че в случай че България не предприеме незабавни ограничения, рискува да " загроби 110-годишната ни военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите задължения ".

" Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически отговорности. И не на последно място – да компрометираме самия план за придобиване на F-16, тъй като няма да има кой да лети на него и да го обслужва “, добави Радев.

България разполага с от които летят по-малко от половината. Ако не се откри вид за поддръжката им, което е доста евентуално, България няма да има друга опция с изключение на да разчита на съдружниците.

По-рано този месец той президентът и главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев изиска да се подхващат " неотложни ограничения " за обезпечаването на защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

През последните седмици защитата на въздушното ни пространство се подкрепя от четири испански " Eurofighter ". През април в България ще дойдат и три нидерландски F – 35, като броят на машините може да доближи 8.

В същото време поради пандемията стана ясно, че купените и предплатено платени F-16 ще закъснеят.

На напред във времето излиза и въпросът по кое време ще бъдат закупени още 8 машини, каквито са българските проекти.

Едва тогава могат да бъдат свалени от въоръжение всички МиГ-ове.

Един от разновидностите в България да бъдат ситуирани F-16, само че все още няма задоволително подготвени български водачи за тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР