Експертната група се очаква да предложи напролет стратегия за борба

...
Експертната група се очаква да предложи напролет стратегия за борба
Коментари Харесай

До месеци ЕК ще предложи стратегия за борба с фалшивите новини

Експертната група се чака да предложи през пролетта тактика за битка с разпространяването онлайн на погрешна информация. Експертите ще дадат препоръки за мащаба на казуса и ще изготвят рекомендации. Очаква се те да основат определение за "фалшива вест ". Това съобщи еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел след днешното първо съвещание на експертната група на Европейската комисия, която следва да предложи решения на казуса с погрешните вести.

"Макар подправените вести да не са нито оригиналност, нито противозаконни, те се популяризират извънредно бързо и пораждат опасност за облика на медиите и за нашите демокрации, за нашите демократични полезности. Цифровите технологии трансформираха надълбоко метода, по който жителите доближават до информация. Интернет дава чудесна опция за разгръщането на свободата на изложение и за медийното многообразие. Това основава и провокации в региона на политиката, обществото и сигурността, означи Габриел, представена от Българска телеграфна агенция.

Еврокомисарят акцентира, че е нужен механизъм за определяне на подправените вести и пресичането на тяхното разпространяване.

Желание да се включат в експертната група са декларирали над 300 души, а 40 са били утвърдени. Има представители на главните обществени мрежи, Оксфордския институт по публицистика на Ройтерс, организация Франс прес, Сорбоната, университетите в Рига, Букурещ и Любляна, "Репортери без граници ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР