Експертна мисия на Европейската комисия идва днес, за да провери

...
Експертна мисия на Европейската комисия идва днес, за да провери
Коментари Харесай

ЕКСПЕРТИ: Избиха здрави животни и то само по подозрение за болест!

Експертна задача на Европейската комисия идва през днешния ден, с цел да ревизира дали Българската организация за сигурност на храните се оправя задоволително добре с ограниченията към болестта от чума в пограничните региони.

При състояние, че бъдат открити пропуски, мярката е да бъде повишен карантинният регион. До момента са умъртвени близо 4000 животни в засегнатите шест села като във всяко стадо е открита най-малко една инфектирана коза или овца.

Всеки естествен човек вижда нещастието в душите на хората. Но ние в действителност не можем да се съобразим и да одобряваме ограниченията прочувствено - по никакъв метод ",поясни за "Здравей, България ", Дамян Илиев, шеф на Агенцията по храните (БАБХ).

"По принцип пристъпване към евтаназия във ферми не се прави с предизвестие, тъй като се смята, че е допустимо притежатели да укрият животни и по този метод да се компрометира цялата мярка ", посочи той, като добави, че би подал оставка, единствено в случай че счита, че не прави професионално работата си, а той считал, че я прави професионално.

Странно прибързаните дейности на управляващите по случая с чумата в Ямболско и неналичието на връзка с животновъдите при избиването на добитъка им нанасят удар освен по реномето на Българската организация за сигурност на храните, само че и по държавността изобщо. Това разясниха в студиото на „ Тази сутрин” доктор Марина Иванова и Явор Гечев от „ Четири лапи”.

„ Оставиха хората в едно осведомително затъмнение. Не единствено, че по този метод унищожават дребното отглеждане на животни, само че и убиват държавността, няма доверие към тях”, акцентира Гечев. Според него напълно друго е щяло да протече всичко, в случай че управляващите бяха говорили със стопаните и се беше стигнало до евтаназия единствено на стадата с заболели животни – и то без принудително влизане в стопанските постройки благодарение на полицията.

Д-р Иванова беше безапелационна, че няма по какъв начин по хипотеза да се приема, че животните са заболели, в случай, че вирусът оцелява в околната среда единствено 72 часа и се предава при директен контакт.

Премиерът Бойко Борисов пък прозря най-сетне до каква степен се простря полунезаконната акцията на подопечните му и разпореди действен щаб да координира ограниченията против разпространяването на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и поддръжката, която се оказва на стопаните. Той ще работи до преодоляване на обстановката, каквото и да значи това преодоляване. Хората излизат на митинги на жълтите павета. Може би тъкмо животновъдите ще смъкват кабинета.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР