Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане на дете да

Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане на дете да ...

Данъчни и кредитни облекчения за семействата с деца отново са на дневен ред.


Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане на дете да стане 1000 лева за осигурените майки, да има детски добавки за всички деца и данъчни облекчения за семействата с деца. Това са мерки за подобряване на демографското състояние, обсъдени преди няколко дни в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. Предложенията станаха известни от становище на Българската стопанска камара (БСК) по мерките.

Предложенията са разработени от експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са участвали експерти от различни области, които имат отношение към демографската политика, включително и от БАН. 

Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева, но само за осигурените майки. Размерът на помощта през 2019 г. е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете, 300 лв. за трето дете и 200 лв. за четвърто и всяко следващо дете.

Предлага се промяна на режима за изплащане на детски добавки, като се премахва доходния критерий. Изплаща се на всяко дете в повишен размер. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при подоходен критерий от 400 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 500 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта. Експертната група е изчислила, че за промяната са необходими още около 55 млн. лева. Още по тематаБАН с три хипотези за демографията у нас до 2040 г. - и в трите населението се топиУспешна демографска политика – не пари, а ценностиДиференцирана ставка на ДДС за детски стоки препоръчват експерти

Други мерки са свързани с предоставяне на данъчно облекчение за семейства с деца. Първият вариант е да се предостави годишна данъчна отстъпка от по 1200 лева отделно за второ, както и за всяко последващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълнолетие. За целта от сумата от годишните данъчни основи общо за двамата родители се приспадат по 1200 лева отделно за второ и за всяко последващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълнолетие. Данъчното облекчение се предоставя на семейство, самотен родител или осиновител. То се ползва до размера на годишния данък върху доходите. Ако този размер е достатъчно голям, облекчението се ползва изцяло и в семейството остават по 100 лева месечно за всяко второ или последващо дете. В противен случай данъкът не се плаща, а отстъпката се ползва частично.

От ражданите годишно около 62 000 деца близо половината са втори или последващи деца. Годишната обща данъчна отстъпка от прилагането на мярката не надхвърля сумата от 37,2 млн.лв. за първата година, като през следващите ще нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, докато на 18-та година се стабилизира на около 670 млн.лв., сочат разчетите. 

При втория вариант се предвижда данъчната отстъпка да се предоставя не до навършване на пълнолетие, а до навършване на 10 години. Годишната обща данъчна отстъпка от прилагането на мярката отново не надхвърля 37,2 млн.лв. за първата година и през следващите години нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, докато на 10-та година се стабилизира на около 370 млн. лв. 

Има и трети вариант, който предвижда приспадане от годишната облагаема основа за всяко дете по 5 процента. 
В момента в семейството остават по 20 лева годишно при едно дете, 40 лева при две деца, 60 лева при три и повече деца.
12»-->Още по темата:Икономика и политикаданъчни облекчениядетски надбавкидемографска криза

Последни новини Кадър на деня за 9 октомвриКадър на деня за 9 октомвриКитай е готов на частично търговско споразумение със САЩКитай е готов на частично търговско споразумение със САЩ1Търговският оптимизъм даде тласък на европейските борсиТърговският оптимизъм даде тласък на европейските борси1Барние: Лондон и Брюксел не са в позиция за постигане на споразумениеБарние: Лондон и Брюксел не са в позиция за постигане на споразумениеМечите настроения продължават да вземат превес на БФБМечите настроения продължават да вземат превес на БФБОптимизмът около търговските преговори даде положителен тласък на Wall Street*Оптимизмът около търговските преговори даде положителен тласък на Wall Street*Турция се възползва от оттеглянето на САЩ и нахлу в Североизточна СирияТурция се възползва от оттеглянето на САЩ и нахлу в Североизточна Сирия11Задава се пореден ремонт на наредбата за касовите апаратиЗадава се пореден ремонт на наредбата за касовите апаратиСъс 137 нови електрически превозни средства София ще намалява фините прахови частициСъс 137 нови електрически превозни средства София ще намалява фините прахови частици Още по тематаЗинаида Златанова: Бизнесът все повече се насочва към научно-развойна дейностЗинаида Златанова: Бизнесът все повече се насочва към научно-развойна дейноствидеоФинансовото министерство определи какви данъци ще плащаме догодинаФинансовото министерство определи какви данъци ще плащаме догодинаСоциалните помощи се обвързват с посещението на училищеСоциалните помощи се обвързват с посещението на училищеВ София през 2018 г. живеят 1,24 млн. душиВ София през 2018 г. живеят 1,24 млн. душиБлагоприятен данъчен режим ще насърчава даренията за ремонта на „Нотр Дам“Благоприятен данъчен режим ще насърчава даренията за ремонта на „Нотр Дам“1НСТС не постигна единодушие за затягане на режима за семейни помощиНСТС не постигна единодушие за затягане на режима за семейни помощиБАН: Населението на България намалява с 50 хил. души годишноБАН: Населението на България намалява с 50 хил. души годишно22БАН с три хипотези за демографията у нас до 2040 г. - и в трите населението се топиБАН с три хипотези за демографията у нас до 2040 г. - и в трите населението се топи2Путин подписа закон за месечно подпомагане при раждане на първо детеПутин подписа закон за месечно подпомагане при раждане на първо дете2 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 Изпрати

Източник: investor.bg