Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева за

...
Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева за
Коментари Харесай

Ново предложение: Детски за всички и 1000 лева помощ за първо дете

 Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева за обезпечените майки, да има детски добавки за всички деца и данъчни облекчения за фамилиите с деца. Това са ограничения за възстановяване на демографското положение, разисквани преди няколко дни в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет.

За предложенията стана известно от мнение от през днешния ден на Българската стопанска камара по ограниченията. Предложенията са създадени от експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са взели участие специалисти от разнообразни области, които имат отношение към демографската политика, в това число и от Българска академия на науките. 

Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лв., само че единствено за обезпечените майки. Размерът на помощта през 2019 година е 250 лева за първо дете, 600 лева за второ дете, 300 лева за трето дете и 200 лева за четвърто и всяко последващо дете. 

Второто предложение на специалистите планува смяна на режима за погашение на детски добавки, като се отстранява доходния аршин. Изплаща се на всяко дете в нараснал размер. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лв., за две - 90 лв., за близнаци - 75 лв.. Това е при подоходен аршин от 400 лв. на член от семейство. При приход от 400 лева до 500 лв. се изплаща 80 % от размера на помощта. 

Експертната група е пресметнала, че за смяната са нужни още към 55 млн. лв.. Следващите ограничения са свързани с даване на данъчно облекчение за фамилии с деца. Първият вид е да се даде годишна данъчна отстъпка от по 1200 лв. настрана за второ, както и за всяко следващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълноправие.

За задачата от сумата от годишните данъчни основи общо за двамата родители се приспадат по 1200 лв. настрана за второ и за всяко следващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълноправие. Данъчното облекчение се дава на семейство, уединен родител или осиновител. То се употребява до размера на годишния налог върху приходите. Ако този размер е задоволително огромен, облекчението се употребява напълно и в фамилията остават по 100 лв. месечно за всяко второ или следващо дете. В противоположен случай въпросният налог не се заплаща, а отстъпката се употребява отчасти, изясняват от експертната група.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР