Експертиза по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев

...
Експертиза по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев
Коментари Харесай

Експертиза оневинява Николай Ненчев по делото за МиГ-овете

Експертиза по делото против някогашния министър на защитата Николай Ненчев демонстрира, че договорът с Полша за ремонт на мотори на изтребителите МиГ-29 е бил по-изгоден, спрямо препоръчаната съветска оферта.
 Прокуратурата даде Ненчев на съд за МиГ-овете
На 16 януари 2017 година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт против Ненчев за това, че той отказал да изпълни два контракта за ремонт на мотори на изтребителите МиГ-29, с което не е извършил служебните си отговорности и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС). От закононарушението са настъпили обилни нездравословни последствия за Българската войска - понижен е нальотът на водачи от Военновъздушни сили на 33 часа за една година, при открит в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или най-малко най-малко 80 летателни часа за година. Това е довело до заплаха от допускане на тежки летателни произшествия, заради разтренираност. 

Според държавното обвиняване с дейностите си Ненчев е уязвил ползите на съветската компания РСК - МиГ.

Новоприети експертизи демонстрират, че договорът с Полша за ремонта на мотори на МиГ-29 е бил по-изгоден и че неизпълнението на рамковото съглашение с Русия не е довело до спад в подготовката на водачите. Така е спестено заплащането на съвсем половината от парите, които са платени на Полша.

През април Ненчев беше оневинен по друго обвиняване - за нарушение на Закона за публичните поръчки в резултат на което са настъпили обилни нездравословни последствия за МО. Става въпрос за поръчка за облекла за армията, като Ненчев принудил някогашния шеф на Дирекция " Инвестиции в защитата " Венислав Цанов да не подпише контракт с компания " Лортън " ЕООД, която спечелила състезанието за направа на армейски униформи, откакто предложила най-ниска цена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР