Експертите от техническия комитет на ОПЕК+ са стигнали до извода,

...
Експертите от техническия комитет на ОПЕК+ са стигнали до извода,
Коментари Харесай

Техническият комитет на ОПЕК+ препоръча по-силно съкращаване на петролния добив

Експертите от техническия комитет на ОПЕК+ са стигнали до извода, че страните от алианса би трябвало да съкратят в допълнение добива на нефт с 600 000 барела дневно, с цел да компенсират въздействието на ковид върху петролния пазар. Това заяви ТАСС, базирайки се на източник, взел участие в приключилата през днешния ден среща на комитета във Виена.

Докладът на техническия комитет следва да бъде прегледан и от министерския мониторингов комитет на ОПЕК+.

Техническият комитет на ОПЕК+ се събра на изключително съвещание във вторник, с цел да проучва вероятното въздействие на епидемията, провокирана от ковид, върху петролния пазар.

Първоначално се планираше договарянията да продължат два дни, само че се наложи да бъдат удължени до през днешния ден.

Най-големите рейтингови организации предвиждат, че експлоадирането на епидемията в Китай, който е най-големият консуматор на нефт в света, ще се отрази на търсенето, чийто ритъм на напредък така и така се забавя.

Според рейтинговата организация Мудис (Moody`s) търсенето на нефт в Китай ще се намали с 10 % или с 1,4 милиона барела дневно. Ако епидемията продължи шест месеца, цените на петрола няма да могат да набъбнат над 60 $ за барел още година, предава Българска телеграфна агенция.

Мудис предвижда, че в случай че търсенето понижава в течение на половин година, то международните ресурси на нефт могат да набъбнат с 250 милиона барела, в случай че няма съразмерно стесняване на предлагането.

Експертите на рейтинговата организация вършат паралел с петролната рецесия през 2015-2016 година, когато котировките на сорта Брент се намалиха до 28 $ за барел. Тогава запасите от нефт на страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване се усилиха с 300 милиона барела.

Ако страните от ОПЕК+ продължат да редуцират добива, то това ще разреши цената на черното злато да се задържи на равнище към 50 $ за барел, съгласно Мудис.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР