Експертите на Националния осигурителен институт (НОИ) ще подпомагат хората при

...
Експертите на Националния осигурителен институт (НОИ) ще подпомагат хората при
Коментари Харесай

Осигурителният институт все пак ще консултира коя формула за пенсия е по-изгодна

Експертите на Националния застрахователен институт (НОИ) ще подкрепят хората при избора по коя методика да бъде изчислена пенсията им, с цел да бъде тя по-благоприятна за тях. Това заяви националният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на съвещанието на комисията по труда и обществената политика, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес членовете на комисията единомислещо приехя на първо четене измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават право на избор на кандидат-пенсионерите. Измененията в законодателството се постановат откакто от 1 януари 2019 година влезе в действие нова формула за пресмятане на самостоятелния коефициент, която не включва годините преди 2000 година Оказа се обаче, че има възможност една трета от кандидат-пенсионерите да бъдат ощетени от това.

За да се потуши общественото напрежение, депутати от ГЕРБ внесоха промените, които на следващия ден се чака да бъдат признати и в пленарната зала. Според тях кандидат-пенсионерът декларира пред Национален осигурителен институт коя от двете формули желае да бъде приложена към неговия проблем. Това предписание ще важи до 2023 година

Ако индивидът, подал заявление за пенсия, избере размерът й да бъде избран по остарелия ред и показа нужните документи за трите най-хубави поредни години преди 1997 година, специалистите на Национален осигурителен институт ще изчислят пенсията както по остарялата методика, която включва трите най-хубави години преди 1997 и тези в интервала 1997 -1999 година, по този начин и по новата методика, в която влиза единствено осигурителният приход след 2000 година Ще бъде изплащана по-благоприятната пенсия.

Ако бъдещият пенсионер категорично е показал, че желае пенсията му да бъде изчислена по новата методика и не е показал документи за трите най-хубави години преди 1997 година, специалистите няма да пресмятат пенсията му по остарелия ред, тъй като няма да имат документи за това. Пенсионерът ще получи пенсия, избрана по новата методика.

Как тъкмо ще работи Национален осигурителен институт депутатите ще уточняват сред първото и второто четене на законопроекта. В плана, прегледан през днешния ден, не е очакван подобен ред.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР