Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в сряда

...
Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в сряда
Коментари Харесай

МААЕ не видя мини и експлозиви в Запорожката АЕЦ

Експертите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в сряда са получили достъп до покрива на реакторен блок 2 на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това съобщи генералният шеф Рафаел Гроси. Изявлението му бе оповестено в уеб страницата на организацията. 

От върха на постройката екипът на МААЕ можеше да следи и целия покрив на турбинната зала, както и елементи от покривите на реакторните здания и турбинните зали на блокове 1 и 3 и не видя никакви мини или експлозиви, общоприет шеф сподели Гроси.

Екипът ще продължи да насочва отдавнашната си молба да посети и покривите на реакторни блокове 1, 5 и 6, с цел да следи спазването на петте съответни правилото за отбрана на най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ) по време на военния спор в Украйна, които гласят че не би трябвало нито да бъде нападнат, нито да бъде употребен като база за тежки оръжия.

Днешното развиване идва, откакто на 3 август специалисти от МААЕ получиха достъп до покривите на блокове 3 и 4, след известия, че там може да са сложени експлозиви. Също по този начин по това време те не са забелязали никакви мини или експлозиви.
 МААЕ: Районът към Запорожката АЕЦ остава нерешителен
МААЕ: Районът към Запорожката АЕЦ остава нерешителен

Година откакто Агенцията стартира наблюдения, към момента бойните дейности не стопират

" След многократни претенции през последните месеци най-сетне успяхме да отидем до още един покрив на реактора. Въпреки че това е стъпка в вярната посока, към момента се нуждаем от повече достъп, с цел да оценим спазването на петте правилото, които бяха показани и получиха поддръжка в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Ще продължим да настояваме, до момента в който това не бъде предоставено ", сподели генералният шеф Гроси.

Експертите на МААЕ също по този начин изискват достъп до всичките шест турбинни зали, с цел да могат да потвърдят неналичието на материали и съоръжение, които могат да опонират на петте правилото. Това искане към момента не е утвърдено и екипът на МААЕ може да удостовери статуса единствено на една турбинна зала едновременно.

Екипът на МААЕ на мястото обаче продължава да чува детонации съвсем всеки ден. Обикновено наподобява, че се случват на известно разстояние от централата, само че през вчерашния ден четири детонации се случиха по-близо до мястото.

" Без подозрение обстановката с нуклеарната сигурност и сигурността в Запорожката атомна електроцентрала остава извънредно несигурна. Ще продължим да вършим всичко допустимо, с цел да предотвратим нуклеарна повреда по време на войната в Украйна ", сподели генералният шеф Гроси.

От шестте реактора на ЗАЕЦ пет остават в студено прекъсване, до момента в който блок 4 продължава да е в положение на горещо прекъсване , с цел да генерира пара за загряване на вода за близкия град Енерходар - където живее множеството личен състав на централата - и да обработва течни радиоактивни боклуци.

Както беше обявено по-рано, националният регулатор на Украйна, Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна, издаде регулаторни заповеди за ограничение работата на всичките шест блока до положение на студено прекъсване. Освен това МААЕ предлага да се откри различен източник на произвеждане на пара, който да покрие потребностите на централата и да разреши всички реактори да се поддържат в положение на студено прекъсване.

ЗАЕЦ продължава да прави действия по поддръжката на блок 6 след прекосяването му към студено прекъсване по-рано този месец. Експертите на МААЕ бяха осведомени, че на площадката са осъществени проби на два от парогенераторите на блока, заради знак за теч , въпреки и доста по-малък от открития в един от парогенераторите на блока. 

Експертите на МААЕ също не престават да следят обстановката с водата в централата след разрушаването на язовир Каховка надолу по течението при започване на юни. За да откри различни източници на охлаждаща вода за реакторите и отработеното гориво, централата неотдавна приключи построяването на 11 подземни кладенци, които дружно доставят към 250 кубични метра на час , което съгласно обекта ще бъде задоволително за поддържане на равнището на всички 12 езера за изстудяване на спринклери, които останаха постоянни след някои проблеми с равнищата им в края на септември.

През миналата седмица екипът на МААЕ извърши обходи на площадката, в това число в периметъра на площадката, в основната контролна зала и постройката на реактора на блок 5 и в постройката на реактора на блок 6. Експертите също по този начин следиха тестване на сигурността система на блок 2 и действия по поддръжката на трансформатора на блок 6. По време на тези обходи екипът не видя нови мини или експлозиви.
 Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие
Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Първият опит е изработен през август 2022 година

Припомняме, че напролет на 2022 година, при започване на войната в Украйна, съветските сили превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар.

съобщи преди дни началникът на Главното разследващо ръководство Кирил Буданов.

Русия разгласи по-рано, че има доказателства, че Киев желае да превземе Запорожката АЕЦ.

Специалните елементи на Силите за специфични интервенции на украинските въоръжени сили (ВСУ) възнамеряват дейности за завладяване. Това заяви в края на септември ТАСС, като цитира собствен източник.

Западът образова украински диверсантиТова съобщи в сряда шефът на Руската работа за външно разузнаване Сергей Наришкин. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР