Експертите на Института за пътна безопасност проучиха международния опит на

...
Експертите на Института за пътна безопасност проучиха международния опит на
Коментари Харесай

Предлагат е-тротинетките да ползват велоалеите

Експертите на Института за пътна сигурност изследваха интернационалния опит на Германия, Франция, Швеция и Швейцария за потребление на дребни електрически транспортни средства.

На базата на този опит сформираха разпоредба за потребление на електрически тротинетки в градски и извънградски условия.

Според разпоредба за присъединяване на дребни електрически транспортни средства в пътното придвижване, минимум 14-годишни би трябвало да са хората, ръководещи тротинетки.

В наредбата са разказани условията - електрическите тротинетки да са необятни не повече от 700 мм, високи до 1400 мм и с обща дължина до 2000 мм. Максимално тегло на транспортното средство без ръководещия го от не повече от 55 кг.

С тротинетка може да се движите по публичните пътища, в случай че имате годен осигурителен стикер за дребни електрически транспортни средства и има идентификационен номер на с фабрична табелка.

В градски условия може да управлявате електрическата тротинетка по велоалеите.

Едно малко електрическо транспортно средство би трябвало да бъде оборудвано с две самостоятелни една от друга спирачки, гласи наредбата.

Изискванията към спирачките е да доближат стойност на закъснение на придвижването от най-малко 3,5 м/сек. При отвод на другата спирачка, да доближат самостоятелно минимално закъснение от 44 % на спирачно въздействие/спирачен резултат без тротинетката да се отклони от следата/от пътя си.

Едно малко електрическо транспортно средство би трябвало да бъде оборудвано със светлинни устройства.

Малките електрически транспортни средства би трябвало да бъдат съоръжени най-малко с един ясно звучащ звънец, който да дава отговор на условията на Наредбата за издаване на разрешителни за придвижване по пътищата.

Тези, които ръководят дребни електрически транспортни средства, ще би трябвало да се движат един след различен. Те не би трябвало да се прикачват към движещи се транспортни средства (личен и публичен превоз - б.р.). Тротинетка не трябва да се кара с вдигнати ръце по публичните пътища, гласи наредбата.

С дребните електрически транспортни средства е разрешено да се кара по пътища с повече пътни платна/ленти, освен това колкото е допустимо по-вдясно и да не се отклоняват.

Ако на едно малко електрическо пътно транспортно средство няма налични пътеуказатели/мигачи, тогава този, който кара дребното електрическо пътно транспортно средство ще би трябвало в точния момент и ясно да подаде сигнал с ръка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР