Експертите доста точно прогнозираха епицентъра на две мощни земетресения в

...
Експертите доста точно прогнозираха епицентъра на две мощни земетресения в
Коментари Харесай

Знаеха отрано: Защо прогнозата на учените не помогна да се избегне трагедията в Турция?

Експертите много тъкмо предвидиха епицентъра на две мощни трусове в Турция, само че това не предотврати злополуката. Това може да се случи и в Русия. Готова ли е страната за това?

Познато в Съюз на съветските социалистически републики

В началото на седмицата две трусове с магнитуд 7,8 и 7,5 лишиха живота на повече от 10 хиляди души в Турция и Сирия. И броят на жертвите, явно, ще се усили.

В прочут смисъл тези събития не бяха изненада – най-малко за учените.

„ Турция като цяло е доста сеизмично деен район “, сподели Александър Горшков, основен откривател в Института по доктрина на прогнозата на земетресенията и математическа геофизика на Руската академия на науките (ИТПЗ РАН). „ От 1900 година в страната са станали 13 трусове, в това число последните, с магнитуд над 7. Това не е нещо изключително “, добавя той.

Земетресенията се предизвикват от придвижването на тектоничните плочи, които построяват горната обвивка на планетата. В този район си взаимодействат двете най-големи плочи - Арабската, която се движи от юг почти в северна посока, и Анадолската, пълзяща на запад. Те са разграничени от система от огромни разломи. На стиковката на два разлома - Източноанадолския и Разлома на Мъртво море - се случиха февруарските трусове.

Контактната зона на тектоничните платформи е извънредно обширна, само че има способи за установяване на най-опасните зони. Още през 70-те години руските учени създават метод, учреден на концепцията за блокова конструкция на литосферата. Всеки блок е стеснен от по този начин наречените морфоструктурни линеаменти - релефни детайли, свързани с дълбоки разломи. Пресечните точки на тези линии са приети за най-вероятните места за мощни трусове.

" Тогава концепцията беше необятно доказана. Използвайки този метод, ние изследвахме съвсем всички райони на земното кълбо. И на всички места има корелация: епицентрите на мощни трусове са лимитирани до пресечните възли на морфоструктурните линеаменти ", изяснява Горшков.

След като изследваха известните трусове с магнитуд над 6,5, специалистите пресметнаха вероятността от рискови събития в други възли. Епицентърът на февруарското земетресение съответства с една от тези точки.

Недостатъкът на метода е, че предсказва единствено мястото на труса, само че не и часа. По-модерните способи за прогнозиране разрешават да се дефинира времето малко по-точно.

" През идващите пет години "

От 1991 година ИТПЗ РАН издава прогноза, употребявайки логаритъм, наименуван M8, който планува събития с магнитуд от осем и повече. Прогнозите се актуализират два пъти годишно и се изпращат на експерти в разнообразни страни.

" Алгоритъмът M8 употребява данни за по-слаби трусове, които се случват в доста огромна област - 800 километра в диаметър. Анализират се разнообразни характерности на сеизмичността, честотата на земетресенията, т.е. интензивността им, групирането във времето. Седем са общо другите знаци ", споделя шефът на ИТПЗ РАН Петр Шебалин. „ Ако забележителен брой знаци приказват в интерес на обстоятелството, че може да се случи земетресение в този район, се заключава, че тази зона ще бъде рискова през идващите пет години. "

Последната актуализация (до 2026 г.) беше пусната при започване на януари 2023 година Месец по-късно се случиха мощни трусове тъкмо в плануваната рискова зона. И макар че магнитудът беше малко под осем, учените считат прогнозата за сполучлива.

За страдание науката към момента не може да даде по-точна дата за събитието, изяснява Шебалин. Според него регионът, в който е бил епицентърът на земетресението, е станал рисков съгласно логаритъма М8 преди към две години.

Повторението в Русия е кардинално допустимо

На територията на Русия има няколко сеизмично рискови зони. И по този начин, Крим е включен в алпийско-хималайския пояс - същата геоложка конструкция като Турция. През 1927 година на полуострова е записано земетресение, чийто магнитуд наближава седем. Епицентърът е бил южно от Ялта. В резултат има починали, ранени, огромни опустошения по земята. И морето, съгласно очевидци, " кипяло ".

ИТПЗ РАН разпознава няколко района на Крим, където са евентуални трусове с магнитуд над шест, в това число региона на Ялта. " Повторението на събития, сходни на турските в Крим, е кардинално допустимо заради тектоничните условия ", споделя Горшков.

Целият свят беше обиколен от фрагментите от Турция - разрушение на здания, оформили се като къщи от карти.

" Ако нещо сходно се случи в съветски земетръсни региони, някои къщи няма да оцелеят, само че най-много постсъветските здания. Тогава страната беше в крах и промишлеността не беше строго контролирана ", изяснява Алексей Яреско, механически шеф на строителната компания „ СтройРешение. “

Според него над 95 % от срутените къщи в Турция също са издигнати преди 1999 година, по време на нерегламентирана урбанизация. От постройките, издигнати след 2000 година, в сходство с всички правила и разпореждания, съвсем всички оцеляха.

От наложително до целесъобразно

Изискванията за устойчива на трусове структура в Русия се контролират държавния стандарт " Съединения на заварена армировка и вградени артикули от стоманобетонни структури. Видове, планове и размери. "

„ Без нужната сеизмично-устойчива армировка, където е допустимо земетресение, къщата просто няма да бъде призната в употреба “, акцентира специалистът Алексей Шилников.

Според него в Русия се употребяват няколко технологии за обезпечаване на сеизмична резистентност на постройките. Например, те основават специфични основи и сеизмични изолатори. Избягва се построяването на дълги здания с няколко входа, а в някои случаи структурата е заобиколена от здрава стоманена рамка, която поема най-силните удари, защото стоманата е към 10-12 пъти по-здрава от бетона.

" Формално нормите се съблюдават на 100 %. Възможно е да се позволяват някои отклонения, само че условията са много строги ", споделя Евгений Шлеменков, вицепрезидент на Неправителствени организации " Опора на Русия ".

Други специалисти обаче означават, че в последно време условията за противоземетръсно стабилно строителство към този момент не са толкоз строги, колкото преди.

" През последните десетилетия Русия либерализира законодателството в тази област. Спазването на регулаторните документи се трансферира от наложителни към целесъобразни, което доста понижава границата на сигурност ", споделя строителният Руслан Калинин.

Геофизиците се оплакват, че строителите не постоянно слушат учените по този въпрос.

„ До 2021 година в Русия беше в действие карта на общото сеизмично райониране, призната през 2016 година Това беше дребна трансформация на картата от 1997 година Но строителите бяха недоволни от направените промени и новата карта беше анулирана. Така, те се върнаха към разновидността за зониране, непосредствен до този, признат през 1997 година Но в този момент е напълно явно, че методите от това време са доста остарели. Трябва да преминем към нови. По-специално, да използваме резултатите, получени при нашия институт “, показва Шебалин.

Въпреки това има съображение да се надяваме, че обстановката ще се промени към по-добро. По думите на учения към Руската академия на науките е основан специфичен съвет по приложна геофизика. Една от областите на неговата активност ще бъде разискването на нови подходи за оценка на сеизмичната заплаха.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР