Експертите дефинират три основни бариери, които пречат на ръководителите да

...
Експертите дефинират три основни бариери, които пречат на ръководителите да
Коментари Харесай

Как да преодолеем бариерите пред използването на изкуствен интелект

Експертите дефинират три съществени бариери, които пречат на ръководителите да се възползват от плюсовете на AI, и три съществени решения

На 23 октомври в Coфия Tex Πapĸ ще се организира гoдишнaтa ĸoнфepeнция нa Неwlеtt Расkаrd Еntеrрrіѕе ореrаtеd bу Ѕеlесtіum " Интeлигeнтни ИT peшeния. Πocoĸa: Изĸycтвeн интeлeĸт ". Във фокуса на тазгодишното издание ще бъде приложението на изкуствения разсъдък в другите промишлености. Партньори на събитието са Red Hat, Veeam, VMware, SAS, Stemo, Veracomp, PolyComp и Solytron. Bxoдът e бeзплaтeн, ĸaтo ce изиcĸвa peгиcтpaция нa caйтa:
https://selectium.com/events/bulgaria/Intelligent-IT-Sofia-2019/#register.

Изкуственият разсъдък (AI) настава и от ден на ден мениджъри осъзнават изгодите, които той може да донесе на техните организации. Според неотдавнашното изследване на 451 Research " VotE: AI and Machine Learning " измежду организации от целия свят 43% от интервюираните ръководители считат, че изкуственият разсъдък способства за възстановяване на услугите за крайния клиент, а 37% са уверени, че той ще им донесе конкурентно преимущество.
Сред плюсовете, които участниците в проучването изброяват още, са:

- повишение на продажбите (31%),
- по-бърз отговор на заканите (29%),
- понижаване на грешките в бизнес процеса (28%),
- понижаване на разноските (27%) и ограничение на риска (26%).

 Как да преодолеем бариерите пред потреблението на изкуствен интелект
© Hewlett Packard Enterprise ореrаtеd bу Ѕеlесtіum

Въпреки позитивната посока на развиване внедряването на изкуствен интелект е сложен развой, който към момента някои от мениджърите не се престрашават да стартират. На база на изследването откривателите от 451 Research, с поддръжката на HPE, изготвиха отчета " Насоки към потреблението на AI в предприятията. Добри практики и способи за превъзмогване на главните бариери пред потреблението му " ( " A Guide to Enterprise AI. Use Cases and Overcoming Key Barriers to Adoption " )*, с който се надяват да оказват помощ на песимистично настроените мениджъри при вземането на това мъчно, само че належащо решение.

Изкуственият разсъдък в другите браншове

Според изследването 61% от фирмите от финансовия бранш в международен мащаб имат намерение да вкарат изкуствен интелект в близката една година. Тридесет и седем % от представителите на бранша са безапелационни, че новите технологии им оказват помощ да понижат риска най-много във връзка с измамите и тяхното различаване.

Мениджърите от интервюираните организации считат, че старите системи към този момент не могат да се оправят със злонамерената активност и позволяват от ден на ден неточности при разпознаването на злонамерените транзакции, което кара секторът да се обърне към новите технологии. Чрез машинното самообразование финансовите организации могат, въз основа на наличните данни, да обучат модели за различаване на измами. В допълнение, машинното самообразование може да бъде употребявано за възстановяване на процедурите за сходство с GDPR, да вземем за пример.
Тридесет и три % от организациите от финансовия бранш създават чатботове, основани на изкуствен интелект, с цел да подобрят услугите, предоставяни на клиентите, а 23% употребяват технологията, с цел да подобрят таргетирането при маркетинговите акции.

Все още огромната пречка при финансовите институции е достъпът до информация, като съгласно 37% от тях този проблем се отразява отрицателно на самодейностите им в региона на изкуствения разсъдък.

 Как да преодолеем бариерите пред потреблението на изкуствен интелект
© Hewlett Packard Enterprise ореrаtеd bу Ѕеlесtіum

Здравеопазването се нарежда на второ място по внедряване на изкуствен интелект съгласно отчета на 451 Research, осъществен с поддръжката на HPE. Петдесет и четири % от организациите в бранша възнамеряват да внедрят технологията през идната една година. В момента по-голямата част от тях (45%) са концентрирали напъните си върху мониторинга на пациентите посредством потребление на машинно самообразование, а 41% - върху оптимизация на клиничните работни потоци. Обемът на пациентската информация, в това число генерираната от IoT медицинските устройства, непрекъснато нараства. Затова интелигентното следене на положението на пациентите и оптимизацията на клиничните работни потоци ще разреши на докторите да се концентрират върху вземането на решения, което ще усъвършенства лекуването на пациентите и ще обезпечи личен метод.

Основната преграда пред навлизането на изкуствения разсъдък в опазването на здравето е неналичието на добре подготвени фрагменти, считат 39% от представителите на бранша. Това, съгласно анализаторите, е явен знак, че би трябвало да се усилят крайните консуматори, които създават или внедряват изкуствен интелект, и по този начин изгодите от системите да доближат до доста повече хора.

Производството се подрежда на трето място в класацията на секторите, планиращи да се възползват от преимуществата на изкуствения разсъдък през идната година. Четиридесет и два % от организациите имат намерение да интегрират AI в своите процеси в близко бъдеще. В момента най-използваната технология е предиктивната поддръжка, на която разчитат 36% от интервюираните. Според специалистите, изкуственият разсъдък може да откри приложение при оценка на качеството, като той би могъл да се употребява за различаване на проблеми и недостатъци при продуктите, което пък ще понижи разноските за произвеждане. AI би могъл да откри приложение и при дизайна на нови продукти. На доктрина логаритъмът може да бъде подготвен и да се сътвори автоматизиран дизайн и оптимизация на новите артикули. Това ще промени напълно метода, по който те се основават.

Най-голямото затруднение, с което се сблъскват мениджърите от индустриалния бранш, е внедряването на изкуствен интелект в съществуващите индустриални технологии (според 27% от допитаните).

В обществения бранш потреблението на изкуствен интелект изостава на фона на другите браншове. Според данните 40% от ръководителите в бранша имат желание на вкарат AI през идната една година. Тук технологията се употребява най-често за гарантиране на физическата и цифровата сигурност, само че тя би могла да откри необятно приложение в превоза и " умните " градове като проучва събраната в действително време информация и изготвя рекомендации за образуване на придвижването.

Не е изненада, че главната спънка пред потреблението на изкуствен интелект в този бранш е ограничавания бюджет.

Три трудности и три решения

Като резюме специалистите дефинират три съществени бариери, които пречат на ръководителите да се възползват от плюсовете на AI, и три съществени решения, които ще им оказват помощ да ги преодолеят.
Първият главен проблем за всички организации е неналичието на добре квалифицираните фрагменти. Изкуственият разсъдък и машинното самообразование изискват задълбочени механически умения, които не всички организации имат на разположение. За да се оправят с този проблем, доста от тях търсят благоприятни условия за повишение на уменията на наличните в организацията специалисти, а други залагат на принадлежности, които оказват помощ за по-лесното внедряване на машинното самообразование.

Вторият проблем, с който организациите се сблъскват, е огромният брой на практика проблеми на потребление на изкуствен интелект. Може да звучи необичайно, само че това прави много сложна задачата на мениджърите да проучват и предвиждат по какъв начин тъкмо биха могли да се възползват от преимуществата на AI в тяхната организация. В такива случаи специалистите поучават плановете да бъдат допустимо най-специализирани и фокусирани и мениджърите да потърсят подобаващия софтуерен сътрудник, който да им помогне при намирането на най-правилното за тяхната организация AI решение.

На трето място стои ИТ инфраструктурата, която при множеството от организациите на този стадий не дава отговор на условията за натовареност при изкуствения разсъдък. AI се разгръща към този момент оттатък облачните технологии към крайните устройства, което допуска различен метод. Тук опциите за реакция са: посредством придобиване на нов, характерен за машинното самообразование хардуер и посредством създаване на нова парадигма за ИТ инфраструктурата на организацията.

За Hewlett Packard Enterprise ореrаtеd bу Ѕеlесtіum:
Hewlett Packard Enterprise e световен софтуерен водач, концентриран в създаването
на интелигентни решения, посредством които клиентите на компанията могат да събират и
проучват огромни масиви от данни и да взимат безпроблемно решения по цялата верига
– от периферията до облака. HPE дава опция на своите клиенти да подобрят бизнес
резултатите си и да усилят оперативната си успеваемост посредством въвеждане на нови бизнес модели и споделен опит.

------------------------------

* ( " A Guide to Enterprise AI. Use Cases and Overcoming Key Barriers to Adoption ", July 2019,
https://assets.ext.hpe.com/is/content/hpedam/documents/a50000000-0999/a50000138/a50000138enw.pdf
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР