Експертиментът с гарантиран базов доход във Финландия спечели огромно внимание

...
Експертиментът с гарантиран базов доход във Финландия спечели огромно внимание
Коментари Харесай

Финландия дава безусловно €560 на гражданите. Какво цели експериментът?

Експертиментът с обезпечен базов приход във Финландия завоюва голямо внимание и провокира нови диспути към необятно обсъжданата тематика.

В свои скорошни изявления двама специалисти от страната Оли Кангас и Хайки Хюламо обясниха за какво се организира процесът и какво се стреми да покаже програмата.

Кангас е шеф по държавни и общностни връзки към социалноосигурителната институция Kela, а Хюламо е професор по обществена политика в университета в Хелзинки.

Според тях опитът цели да покаже по какъв начин да се реформира финландската система за обществена сигурност, с цел да подхожда по-добре на измененията в актуалния трудов живот.

Основният въпрос е да се ревизира дали методът ще насърчи безработните да одобряват нови работни места и да търсят приходи от предприемачески действия, обявиха специалистите, представени от Independent.

Финландската скица е първата по рода си в Европа. Участниците получават всеки месец от 560 евро за две години, като не са принудени да потвърждават, че търсят работа през това време. Участниците са 2000 на брой и са определени случайно.

От тях не се изисква да демонстрират постоянно на управляващите, че се нуждаят от заплащането, какъвто е казусът със общоприетите компенсации за безработица. Участниците в опита могат харчат парите за каквото решат.

По думите на специалистите програмата има капацитета да направи обществената сигурност " по-активна " и да понижи възпиращите фактори за намиране на работа, присъщи на актуалните обществени системи. Според тях това ще понижи и бюрокрацията, както и ще опрости " прекомерно комплицираната система за компенсации ".

Те заключават, че актуалният опит би трябвало да бъде последван от по-нататъшни изследвания, защото е нужна повече информация за главния приход, както и за актуалната система за компенсации.

Финландия вкара пробен обезпечен базов приход при започване на годината, като сходна пилотна стратегия започва и в канадската провинция Онтарио.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР