Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в

...
Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в
Коментари Харесай

Очаква се сериозен ръст на пазара на селски къщи и градини след COVID 19

Експерти в областта на недвижимите парцели чакат сериозен растеж в пазара на недвижими парцели в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, по този начин и от чужденци, поради обстановката с ковид пандемията.

В момента милиони хора са затворени в домовете си в градовете, някои от които в тесни и дребни жилища, където психическият напън е голям. Още по време на сегашната карантина, брокери на недвижими парцели регистрират сериозен растеж на запитванията за парцели в селата - къщи, градини, дворове. Информацията се удостоверява и от Асоциация на българските села (АБС), като се регистрират данни от страна на кметове в селата, които алармират за голям растеж на запитванията за свободни къщи за продажба.

Макар, че множеството жители са изгубили способността да оцеляват на село, да създават храна и да се грижат за дворовете си, то сегашната обстановка с пандемията от ковид Коронавирус 19, кара хората да търсят място за " бягство " на село, където да имат по-голяма независимост, както за разходки, по този начин и за развъждане на зеленчуци и плодове, при положение, че в бъдеще има сходни сериозни изключителни обстановки като актуалната.

Все още не може да се каже изрично до каква степен цената на къщите и земеделската земя в селата ще нарастнат, защото доста от продавачите, които преди пандемията са били склонни да продадат къща или градина, в този момент се отхвърлят и декларират планове да си стегнат наследствените къщи и дворове за лични потребности. Въпреки това има доста свободни имоти с алтернатива за ново строителство, както и остарели къщи, чиито притежатели все пак няма да се върнат на село.

Според брокери на недвижими парцели в селата, предстоящият растеж на цените селските парцели ще е в границите на до 25-30%, а на земеделската земя до 15%. Подобни равнища в действителност можем да назовем действителни пазарни цени, защото огромна част от цените на къщите в селата бяха подценени през последните години.

Засилен интерес към покупка на къщи има от по-заможни хора от градовете, които желаят бързо да си подсигуряват благосъстоятелност върху парцел на село. Забелязва се и засилен интерес за покупка на къщи в села, които са оповестени за продажба от англичани и руснаци, които си накупиха къщи през последната мощна имотна вълна в селата в интервала 2006-2011. Там цените не отстъпват на градските парцели, само че са налице всички модерни улеснения.

За разлика от доста европейски села, в България близо 92% от селата имат достъп до високоскоростен интернет, включително и широколентов кабелен интернет в доста от селата в централна северна, североизточна и централна южна България. /selo.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР