Експерти смятат, че е необходимо да има повече културни формати

...
Експерти смятат, че е необходимо да има повече културни формати
Коментари Харесай

Експерти искат повече културни формати в българските медии

Експерти считат, че е належащо да има повече културни формати в българските медии. Темата беше разисквана в границите на Петнадесетата международна среща на българските медии по света, която Българска телеграфна агенция и АБМС провежда в албанската столица Тирана . Според проф. Михаил Неделчев загиването на една културна медия постоянно е голяма покруса.

Той акцентира, че в печатните издания липсва модерна рецензия на културна тема, която се компенсира с повече книги, съдържащи литературни проучвания.

Проф. Неделчев акцентира, че един от огромните оазиси в българската просвета е стратегия " Христо Ботев " на БНР. Бившият министър на културата проф. Петър Стоянович уточни, че най-важният въпрос е какъв вид просвета е нужна за възпитанието на идващите генерации и до каква степен обособените културни институти би трябвало да се финансират централизирано.

Според него културните формати в медиите зависят от това в каква посока би трябвало да се развива самата просвета.

Доц. Георги Лозанов сподели, че има ясно чувство за недостиг на културни формати, културна тема и представители на културата в българските медии. -->

" Лошо е да няма културни формати, тъй като хората на културата са обществени лица, които са по-образовани и по-почтени от другите обществени лица ", сподели той. Той счита, че има целеустремен опит да се маргинилизират културните формати, а това е рисково, тъй като полезностите са културен артикул, а точно този културен артикул не се основава заради неналичието на медиен терен. Според него културата и демокрацията са директно свързани категории и процеси.

Модераторът на панела Даниела Горчева от списание " Диалог " в Холандия счита, че би трябвало да се пишат по-кратки текстове - тя даде образец, че в Холандия създателите на културните рубрики основават свои блогове.

Културата би трябвало да е ефикасна, с цел да основава еднаквост, подчертаха участниците в последния панел от работата на Петнадесетата международна среща на българските медии по света.

Писателят Антон Дончев благодари на уредниците на Световната медийна среща и акцентира, че форумът е извънредно скъп, тъй като повдига въпроси, които са значими за българската културна еднаквост.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев благодари на участниците в Петнадесетата международна среща на българските медии и съобщи, че планът е витален и ще продължи отсега нататък. С тези думи той закри Петнадесетата международна среща на българските медии в Тирана.

Тя се провежда със съдействието на " Джи пи груп " АД, Фибанк Албания, NOVA, Large Infrastructure Projects.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР