Експерти предупреждават, че разместванията в ръководството на американското разузнаване са

...
Експерти предупреждават, че разместванията в ръководството на американското разузнаване са
Коментари Харесай

Бивш служител на ЦРУ: Тръмп консолидира контрола върху разузнаването

Експерти предизвестяват, че разбъркванията в управлението на американското разузнаване са заплаха за демокрацията в Съединени американски щати, написа френският седмичник "Експрес ". След като шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати Дан Коутс се отдръпна от поста на 15 август, той ще бъде сменен от конгресмена републиканец Джон Ратклиф, съгласно президента Доналд Тръмп. Ратклиф е ултраконсервативен републиканец, който беше определен в Камарата на представителите по време на предходния президент Барак Обама, само че бързо поддържа националистическата и протекционистка линия на настоящия президент.

Оттеглянето на Коутс разрешава да се отстрани един сериозен глас в миг, когато президентът Тръмп води публично акция за преизбирането си, акцентира политологът Жан-Ерик Брана, политолог, профилиран в американската политика. Назначаването на покровител на Тръмп ще разреши на президента да акцентира на заплахите от имиграцията - тематика, която му носи прерогативи, само че Дан Коутс отхвърляше изрично.

Британският в. "Гардиън " акцентира, че съгласно някогашни чиновници от разузнаването, номинацията на неопитния, само че предан покровител на Тръмп за началник на разузнаването на Съединени американски щати, е опит да се "неутрализират " американските шпионски организации като самостоятелен и справедлив глас по международните каузи. Според закона, който дефинира ролята на националното разузнаване на Съединени американски щати, до потвърждаването на назначението на приемника на шефа на разузнаването, първият заместник-директор извършва длъжността. В този случай това е Сю Гордън, която има три десетилетия опит в разузнаването. Всеки опит да се нарушат разпоредбите и тя да бъде отстранена ще ускори чувството измежду американските разследващи организации, че са подложени на нахлуване.

"Тръмп консолидира персоналния си надзор над разследващата общественост ", съобщи Ролф Мауат-Ларсен, някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, представен от в. "Гардиън ". Според него шефовете на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ са с все по-вързани ръце, когато става дума за справедливи разследващи оценки, рискувайки да бъдат уволнени за нещо, което опонира на възгледите на президента, а Тръмп реализира постепенно невиждана централизация на властта. Не е ясно дали Ратклиф ще успее да получи утвърждението на Сената. Политическите му пристрастия и неналичието на опит ще станат обект на задълбочени инспекции, само че републиканското болшинство като цяло беше дисциплинирано да следва желанията на Тръмп, отбелязва в. "Гардиън ".

Републикански сенатори показаха нощес съмнение да поддържат президентския избор за шеф на националното разузнаване на Съединени американски щати, акцентира в. "Ню Йорк таймс ". В персонален диалог някои показаха подозрения за възможното му предопределение, повтаряйки опасенията на специалисти и сенатори от Демократическата партия, че той може да е прекомерно некомпетентен и прекомерно податлив да политизира поста, от който се чака политическа безпристрастност.

Номинираният от Тръмп претендент ще срещне усложнения да убеди сенаторите да потвърдят назначението му, декларират сенатори от Републиканската партия.

Сенатори от Демократическата партия показаха терзания, че Ратклиф няма да се изправи против Тръмп, когато президентът показва отзиви за Иран и Северна Корея, които опонират на оценките на анализаторите от разузнаването. Основният разследващ опит на Ратклиф е в "разпространението на теориите на конспирацията на Тръмп ", съобщи сенатор Рон Уайдън, демократ от щата Орегън. "Конгресменът Ратклиф е най-политически пристрастният и най-слабо квалифицираният субект, номиниран в миналото за шеф на националното разузнаване ", добави сенаторът, представен от в. "Ню Йорк таймс ".

Защитниците на Ратклиф измежду републиканците упорстват, че той е неутрален и считат, че политическата му неотложност е като цяло функционалност на настоящия миг. Ратклиф изпитва по-голямо почитание към разследващата общественост и силите на реда от мнозина в своя кръг, акцентират поддръжниците му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР