Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, а една от

...
Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, а една от
Коментари Харесай

Експерти искат задължителна ваксина и срещу варицела

Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, а една от основните промени е имунизацията против варицела да влезе в него като наложителна.

Предложението беше разисквано по време на кръгла маса на тематика: " Съвременни провокации в профилактиката на ваксинопредотвратимите болести ", проведена от Българското съдружие по новаторска медицина.

По данни на специалистите от варицела годишно у нас се разболяват към 30 000 души и в някои случаи води до съществени затруднения и хоспитализация. По думите им обаче преди този момент би трябвало да се направи ясна преценка коя ваксина да се употребява и на каква възраст е най-добре да се слага.

Коментирано беше и предлагането за въвеждане на бустерна доза дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и анулацията на още един от приемите на имунизацията против туберкулоза.

Сред обсъжданите тематики беше още идният грипен сезон и нуждата от защитни ограничения. Медиците предлагат слагане на противогрипни ваксини, което е добре да се случи в края на септември и началото на октомври, като това се отнася изключително за хората над 65-годишна възраст и всички възрастни и деца, страдащи от хронични болести. Експертите акцентираха и високият риск от затруднения при бременни дами и медицински експерти.

Бяха показани данни за към момента слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни от Европейски Съюз и за релативно високата смъртност от грип на всички места по света. За разлика от някои страни, като Холандия и Англия, където имунизационното покритие против грип при рисковите групи доближава 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация в рисковите групи - под 2%.

Бяха разисквани и нуждата и опцията от правенето и приемането на Национална стратегия за развиване на имунопрофилактиката в България, която да включва и ограничения за предотвратяване от сезонния грип.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР